Ποιό είναι το νέο μοντέλο του κυνηγίου. Η Ισπανία απαγόρευσε ήδη το κυνήγι του τρυγονιού.

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

Ποιό είναι το νέο μοντέλο του κυνηγίου. Η Ισπανία απαγόρευσε ήδη το κυνήγι του τρυγονιού.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο τρυγόνια θα διασωθούν αφού οι ισπανικές αρχές συμφώνησαν στη μονοετή απαγόρευση του κυνηγιού τους.

Το τρυγόνι είναι ένα είδος που απειλείται παγκοσμίως και αποτελεί το πιο απειλούμενο πουλί αναπαραγωγής της Βρετανίας, με πληθυσμούς που έχουν μειωθεί στο ήμισυ σε μόλις πέντε χρόνια και πιθανώς λιγότερα από 2.000 ζεύγη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Η μοντελοποίηση του πληθυσμού έδειξε ότι οι αριθμοί στη Δυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 5% ετησίως εάν σταματήσει το κυνήγι, αν και η κύρια αιτία της μακροπρόθεσμης μείωσης του είδους είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας που μειώνει τη διαθεσιμότητα τροφής.

Οι περισσότερες από τις ισπανικές περιφερειακές αρχές συμφώνησαν στην απαγόρευση του κυνηγιού του τρυγονιού κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση του 2021. Εκτιμάται ότι 900.000 πυροβολούνται κάθε χρόνο.

Ο Δρ Andy Evans, από το RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα από τις ισπανικές αρχές, επειδή η Ισπανία είναι μια βασική χώρα στην οδό μετανάστευσης του είδους. Το κυνήγι επιδεινώνει τα προβλήματα για αυτά τα πουλιά που προκαλούνται από γεωργικές αλλαγές, αλλά και τα δύο προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να σωθεί το τρυγόνι. Σταματώντας το κυνήγι, τα τρυγόνια έχουν καλύτερη ευκαιρία να ανακάμψουν».

Η SEO BirdLife, η Ισπανική Ορνιθολογική Εταιρεία, καλωσόρισε την μονοετή αναστολή του κυνηγιού, αλλά παρότρυνε τις ισπανικές αρχές να καταχωρήσουν το τρυγόνι στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της χώρας, κάτι που θα εμπόδιζε να κυνηγηθεί για όσο διάστημα παραμένει απειλούμενο. 

Με τα τρυγόνια να κυνηγιούνται ακόμα καθώς πετούν πάνω από τις Μεσογειακές χώρες την άνοιξη και το φθινόπωρο – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας – οι επιστήμονες συνέστησαν μια τετραετή απαγόρευση σε ολόκληρη τη διαδρομή μετανάστευσης του πουλιού από την υποσαχάρια Αφρική.

Ένα Διεθνές Σχέδιο Δράσης για τα τρυγόνια προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβάλει την επιλογή «μηδενικής κάρπωσης» για τη διάσωση του είδους. Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 ζευγάρια εξαφανίστηκαν από τη δυτική οδό μετανάστευσης – πάνω από την Ισπανία – τα τελευταία 15 χρόνια.

Η έλλειψη τροφής λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιτυχημένη αναπαραγωγή των τρυγονιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η περίοδος αναπαραγωγής τους έχει συρρικνωθεί και τα πουλιά κάνουν λιγότερες απόπειρες φωλιάσματος, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερους νεοσσούς.

Πληροφορίες: dasarxeio.com

ΚατηγορίαΘΗΡΑΜΑΤΑ
Print
Back To Top