Η Έννοια Της Εκπαίδευσης.

Του Στέφανου Τσίρμπα (εκτροφέα & εκπαιδευτή ιρλανδικών σέττερ)

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 8863
  • 0 Σχόλια
Η Έννοια Της Εκπαίδευσης.

Αναλλοίωτη παραμένει η σχέση ανθρώπου και σκύλου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα. Σχέση αληθινής αγάπης, φιλίας, αλλά και μεγίστης εμπιστοσύνης. Οι φυλές σκύλων ποικίλουν όπου ο άνθρωπος έχει δημιουργήσει ανάλογα με τις ανάγκες του.

Οι κατηγορίες που χωρίζονται οι φυλές σκύλων είναι δύο. Σκύλοι συντροφιάς και σκύλοι εργασίας. Όπως και να έχει εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την ανατροφή και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του σκύλου μας. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι έχετε να κάνετε με ζώο το οποίο στη φύση του λειτουργεί με ένστικτο και ιεραρχία μέσα στην αγέλη. Εσείς καλείστε να δημιουργήσετε και να αναπτύξετε μια σχέση τρυφερότητας και εμπιστοσύνης. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι θα πρέπει να δείξετε μια αυστηρή θέση ιεραρχίας.

Το κύρος του αφεντικού του θα επικυρωθεί με μια κατανομή δίκαιων ανταμοιβών και ανάλογων τιμωριών. Η τιμωρία στον σκύλο θαμπώνει την εμπιστοσύνη του, αλλά και την αγάπη του προς το αφεντικό του ή τον εκπαιδευτή του. Θα πρέπει λοιπόν να ξέρετε πότε πρέπει να τιμωρείτε το ζώο και εννοείται όχι αδικαιολόγητα ή σε λάθος χρονικό διάστημα. Αν δεν τιμωρήσετε τη στιγμή που πρέπει τον νεαρό σας σκύλο, δε θα καταλάβει ποτέ τον λόγο της τιμωρίας που του επιβλήθηκε. Η αδικαιλόγητη τιμωρία θα αποφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην εκπαίδευση του σκύλου, με αποτέλεσμα την έλειψη εμπιστοσύνης, αγάπης και συνεπώς ανυπακοή.

Η σωματική τιμωρία αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση. Τιμωρία δε σημαίνει χτυπώ τον σκύλο μου, αλλά κάνω υπόδειξη με δυνατή και αυστηρή φωνή συνοδευόμενη με μια απλή λεκτική εντολή π.χ (Μη!) ή ένα απότομο τράβηγμα από το λουρί του είναι αρκετό για να καταλάβει την επιβλητική σας διάθεση κι επομένως το λάθος του. Αντίστοιχα θα πρέπει να ξέρετε πότε πρέπει να ανταμείβετε τον τετράποδο φίλο σας, αλλά και αυτό χωρίς υπερβολές.

Η σωστή ανταμοιβή είναι απαραίτητο στοιχείο στη διατήρηση μιας καλής και υγιούς σχέσης μεταξύ εκπαιδευτή και σκύλου. Έτσι λοιπόν σε κάθε σωστή εκτέλεση των εντολών σας, εσείς θα πρέπει να δώσετε μια αντάξια ανταμοιβή, όπως μια λιχουδιά ή ένα χάδι με πιο γλυκό τον τόνο της φωνής σας. Ο σκύλος θα καταλάβει ποιο είναι το σωστό, το οποίο εσείς τον ενθαρρύνατε να μάθει. Πολύ γρήγορα θα μάθει το συμφέρον της πειθαρχίας που του ασκείτε και των καταναγκασμών που του του επιβάλλονται.

Ο σκύλος σας θα καταλάβει σιγά σιγά ότι εσείς είστε ο αρχηγός, έτσι ώστε να καταλάβει τι του ζητάτε να πράξει, να σας σέβεται και να είναι πειθαρχημένος ως προς εσάς και τις μετέπειτα εντολές σας.

Η επιλογή κουταβιού της φυλής που σας ενδιαφέρει, δε θα πρέπει να είναι μόνο με βάση τα εμφανισιακά κριτήρια. Η ράτσα που θα επιλέξετε θα πρέπει να ταιριάζει στον χαρακτήρα σας, στον τόπο, τρόπο και στα θηράματα που κυνηγάτε. Η καλή καταγωγή του σκύλου, η λεγόμενη γραμμή αίματος παίζει και αυτή έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Αν το κουτάβι προέρχεται από "ελλατωματικούς" γονείς όχι μόνο στον μορφολογικό τομέα αλλά και ψυχοσυνθετικό χαρακτήρα, είναι πάρα πολύ πιθανό το κουτάβι σας να "κουβαλάει" στο DNA του τα ελαττώματα των γονέων του. Η εκπαίδευση σε αυτή την περίπτωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη ή ακόμη και ακατόρθωτη σε περίπτωση που το κουτάβι έχει κληρονομήσει άθελά του την κροτοφοβία από τον γονιό του.

Αν του κουτάβι είναι μέχρι δύο μηνών, να ασχολείστε μόνο με την υγεία του. Φροντίστε να τρώει σωστά, να κοιμάται και συγχωρήστε την επιπολαιότητά του, πράγμα φυσιολογικό λόγω της ηλικίας του. Μετά τους δύο μήνες σιγά σιγά και με λεπτους χειρισμούς, αρχίστε την αγωγή του. Αρχικά να μάθει ν’ακούει στο όνομά του, να έρχεται όταν το φωνάζετε, να περπατάει δίπλα σας με το λουρί χωρίς υπερβολές κτλ. Από την πρώτη στιγμή που επιβάλλετε στον σκύλο να εκτελέσει τις επιθυμίες σας, δημιουργείται ένας αγώνας ανάμεσα σας, στο ποιος θα κυριαρχήσει. Εσείς δεν πρέπει ποτέ να κάνετε πίσω. Να είστε υπομονετικοί και να μην υποχωρείτε μέχρι ο σκύλος να υπακούσει την εντολή που του έχετε δώσει.

Η έννοια της εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας. Όταν τελειώσει η εκπαίδευση στη βασική υπακοή, από την οποία θα πρέπει να εκπαιδεύονται όλοι οι σκύλοι ανεξάρτητα από τη φυλή, και την χρησιμότητα τους, ο σκύλος είναι στη θέση να υπακούσει τις βασικές εντολές, να σας σέβεται και να είναι πειθαρχημένος. Με αυτή τη σημαντική βάση ο σκύλος σας είναι έτοιμος να προχωρήσει στις περαιτέρω εκπαιδεύσεις περί κυνηγετικών ικανοτήτων.

Πότε μη συγχωρείτε, μην παρασύρεστε από το θλιμμένο ή δυστυχισμένο ύφος του. Η συγχώρεση σε ένα λάθος καταστρέφει προσπάθειες πολλών ημερών. Επομένως όταν ο σκύλος έχει αρχίσει να υπακούει θα πρέπει να είστε ακόμα πιο αυστηροί μαζί του. Δεν πρέπει να είστε ελαστικοί στην παραμικρή ανυπακοή, καθώς επίσης δε πρέπει σε καμμία περίπτωση να σταματήσετε την εκπαίδευση σε τυχόν αποτυχημένη εκτέλεση εντολήςή επειδή εσείς προσωπικά κουραστήκατε στον ρόλο του εκπαιδευτή. Θα πρέπει να καταλάβει πώς ο λόγος που σταματήσατε το μάθημα είναι επειδή μείνατε ικανοποιημένος.

Να θυμάστε ότι το μυστικό της καλής εκπαίδευσης είναι να σκέφτεστε σαν αυτόν. Μελετήστε πάντα τις αντιδράσεις του και ποτέ μη φέρεστε μηχανικά. Μη ξεχνάτε ότι έχετε να κάνετε με ένα πλάσμα ευαίσθητο, που έχει το δικό του χαρακτήρα. Προσπαθήστε να καταλάβετε πάντα το γιατί της εμμονής του, της αφηρημάδας του, των απροσδόκητων κινήσεών του, βάζοντας τον εαυτό σας στην θέση του. Όταν ο σκύλος την ώρα της εκπαίδευσης ξεφεύγει από τον έλεγχο σας, πάντα υπάρχει ένα λόγος. Μπορεί να ακούστηκε ένας θόρυβος ή μία ανεξήγητη παρουσία που εσείς δεν είστε σε θέση να παρατηρήσετε, αλλά εκείνον τον ανησυχούν.

Επίσης εάν θέλετε να εκπαιδεύσετε σωστά τον νεαρό σας σκύλο, πρέπει να τηρήσετε πιστά τέσσερις βασικές αρχές:

  • Ποτέ μην περνάτε από τη μία άσκηση στην επόμενη πριν πετύχετε τέλεια αποτελέσματα στην πρώτη.
  • Ποτέ μη διακόψετε την άσκηση κατά στη περίπτωση της αποτυχίας.
  • Ποτέ μη συνεχίζετε την εκπαίδευση πέρα από το φυσιολογικό χρονικό διάστημα που απαιτείται.
  • Ποτέ μη ασκείτε σωματική βία στον τετράποδο φίλο μας.

Μέσα από την εκπαίδευση η καθημερινή ανακάλυψη του χαρακτήρα του δεν θα παραμείνει μονόπλευρη, καθώς και αυτός θα σας μάθει καλύτερα, θα σας σέβεται, θα σας εμπιστεύεται και το σημαντικότερο θα κερδίσετε την αφοσίωσή του, μέσα από αληθινή αγάπη!

ΚατηγορίαΦΥΛΕΣ
Print
Back To Top