Τεύχος138 - Κυνηγετική περίοδος 2021-2022

Nέα Ρυθμιστική - Τι γίνεται με το τρυγόνι - Ξαναπληρώνουμε για τις Άδειες; - Τι γίνεται με τον Αγριόχοιρο;

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στο πλαίσιο των συνεχών επαφών που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα για το περιεχόμενο της νέας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι.

Οι εκπρόσωποι της Κ.Σ.Ε. κατέθεσαν, προφορικά και γραπτά, στον Υφυπουργό, την ολοκληρωμένη πρόταση της Συνομοσπονδίας για τη νέα ρυθμιστική, ενώ είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στον κ. Αμυρά την επιχειρηματολογία τους, για όλα τα σημεία αιχμής στη σχέση μεταξύ του κόσμου των κυνηγών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Λήδα Βαρβέρη

Στο εξώφυλλο ο εκπαιδευτής και εκτροφέας ιρλανδίκων σέττερ Στέφανος Τσίρμπας, σε στιγμιότυπο εκπαιδευτικού, με τον Dia - irish red setter - tsirbas club, ένα σπουδαίο κυνηγετικό σκύλο εκτροφής του με μυαλό, ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, σωστή μορφολογία και αστείρευτο πάθος για κυνήγι.


Ελπίδες από την Γερμανία. Η πανδημία έφερε στροφή στο κυνήγι.

Επιμέλεια: Νίκος Ρακιτζής (του Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ)

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 985
  • 0 Σχόλια
Ελπίδες από την Γερμανία. Η πανδημία έφερε στροφή στο κυνήγι.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Γερμανοί 20άρηδες και 30άρηδες συνδυάζουν το κυνήγι και την οικολογία, με έναν τρόπο που θα ξένιζε τους παραδοσιακούς «Πράσινους» της δεκαετίας του ’80, αλλά και τους σημερινούς vegan.

Η νέα τάση ενισχύθηκε την εποχή του Covid-19 λόγω των κλειστών εστιατορίων και θέλει τους νέους να στρέφονται στην «ηθική/υγιεινή κρεοφαγία», σκοτώνοντας οι ίδιοι τα ζώα που προτίθενται να καταναλώσουν!

Χαρακτηριστική εκπρόσωπος αυτής της γενιάς η 28χρονη Σάνα Ράις, φανατική χορτοφάγος επί μια δεκαετία στην εφηβεία της, που ξανάβαλε το κρέας στο πιάτο της το 2016, όταν έβγαλε άδεια κυνηγιού.

Η μοντέρνα χωριατοπούλα από το Ασπισχάιμ του Ρήνου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να γνωρίζει από πού προέρχεται το κρέας που μαγειρεύει. Βάζει λοιπόν τακτικά την καραμπίνα επ’ ώμου, παίρνει τα τρία της κυνηγόσκυλα και βγαίνει για πτερωτά και τριχωτά θηράματα (λαγούς, αγριόχοιρους).

Στη Γερμανία το κρέας ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί κύριο συστατικό της εθνικής δίαιτας, αλλά η Εθνική Κυνηγετική Ομοσπονδία είχε δεκαετίες να γνωρίσει τέτοια άνθηση. Σύμφωνα με την εκπρόσωπό της, Αννα Μάρτινσον, τα μέλη της έφτασαν τις 390.000 στο τέλος του 2020, κατά 25% περισσότερα σε σχέση με το 1990. Βέβαια, το κυνηγετικό κίνημα της Γερμανίας απέχει ακόμη πολύ από το γαλλικό, που αριθμούσε 1 εκατομμύριο «πιστούς» στο τέλος του 2019 (να σημειωθεί ότι τα τελευταία 40 χρόνια η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει μειώσει τους Γάλλους κυνηγούς στο μισό).

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χοιρινού στην Ε.Ε. και τα σφαγεία της επεξεργάζονται το κρέας 55 εκατομμυρίων χοίρων και 3,5 εκατομμυρίων αγελάδων για κατανάλωση. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος βιομηχανικός κλάδος υπέστη σοβαρό πλήγμα μετά την αποκάλυψη ότι εκατοντάδες υποαμειβόμενοι εργαζόμενοι νόσησαν από Covid-19 λόγω απαράδεκτων συνθηκών στις μονάδες της κορυφαίας βιομηχανίας Toennies.

«Στο τέλος όλος ο κόσμος δεν θα θέλει να τρώει τέτοιο κρέας», είπε η Νικόλ Ρόμιγκ, μια 47χρονη δασκάλα από το Οφενμπαχ, που άρχισε πρόσφατα το κυνήγι.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Πόλφερς, διευθυντή κυνηγετικής σχολής στο Εμσλαντ της Κάτω Σαξονίας, οι νέοι κυνηγοί σέβονται τη σχέση ανάμεσα στο δάσος, τα χωράφια και τα ζώα, συμβάλλοντας στην προστασία των βιότοπων. Πέρυσι, ο Πόλφερς εξέδωσε 600 νέες άδειες.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

ΚατηγορίαΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Print
Back To Top