Στο ντορό του λαγού με Ελληνικό Ιχνηλάτη.

Του Γιώργου Ρινώτα - Αντιπρόεδρο Κ.Σ. Ελευθερούπολης.

Στο ντορό του λαγού με Ελληνικό Ιχνηλάτη.

Η κυνηγετική μου αφύπνιση ήρθε από μικρή ηλικία, η δε συμμετοχή μου στην κυνηγετική δραστηριότητα από όσα θυμάμαι ήταν από ηλικίας περίπου δεκαπέντε χρονών, με ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον στο κυνήγι του λαγού. Ανέκαθεν διατηρούσα τα δικά μου κυνηγόσκυλα, πολλά εξ' αυτών ημίαιαμα, άριστα και χαρισματικά στο συγκεκριμένο κυνήγι και φυσικά ανάμεσα τους, ένα ή περισσότερα από τα τότε αποκαλούμενα και γνωστά κατά τους πολλούς γκέκικα…

Γκέκας λοιπόν, έτσι μας είχαν μεταφέρει και γνωρίσει οι παλιοί τον σκύλο στον οποίο αναφερόταν ο Ξενοφώντας, το δικό μας, Ελληνικό Ιχνηλάτη. Πάντα αυτά τα σκυλιά ήταν εκείνα που ξεχώριζαν μέσα στην ομάδα για το μυαλό τους, τη σπιρτάδα τους και κυρίως την αντοχή τους. Από τότε ακόμη, εύκολα διαπίστωνε κάποιος ότι ο σκύλος αυτός, δεν έχει να κλέψει ή να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τις υπόλοιπες φυλές ή δεν υπήρχαν σημεία στα οποία υστερούσε. Μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, με ιδιαίτερο ταλέντο στην έρευνα, στο τρόπο που πλησιάζει το θήραμα, στο τρόπο που το ξεφωλιάζει και κυρίως στη δίωξη.

Mε έναν λαγό τεραστίων διαστάσεων

Ένας καταπληκτικός ιχνηλάτης, με βασικό του προτέρημα το μυαλό, που σε συνδυασμό με την ευαίσθητη μύτη του, τον κάνουν πραγματικά ιδανικό λαγόσκυλο για τις απαιτήσεις των μορφολογικών αλλά και κλιματολογικών συνθηκών στην επικράτεια της υπέροχης πατρίδας μας. Σκύλος που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, τόσο όσο κυνηγά σαν μονάδα, ατομικά, όσο όταν κληθεί να εργασθεί σαν σύνολο και ομάδα, διατηρώντας την απόδοση και την αποτελεσματικότητα του. Τα χαρακτηριστικά που διέκρινα από τα άγουρα χρόνια της κυνηγετικής μου πορείας, με έκαναν να ψάξω, να μάθω, να ασχοληθώ και να γίνω παρατηρητής ατόμων της συγκεκριμένης φυλής.

Έτσι λοιπόν σιγά σιγά, γεμίζοντας τον ασκό των εμπειριών μου πάνω στα συγκεκριμένα σκυλιά, τόσο μέσω του κυνηγίου μου δοκιμάζοντας παρά πολλά, αλλά και μέσω συζητήσεων και εξόδων με φίλους και τα σκυλιά τους, έρχομαι στο σήμερα και πιστεύω ότι μου επιτρέπεται πλέον να πω, ΝΑΙ θεωρώ τον Ελληνικό Ιχνηλάτη, σαν τον ιδανικότερο κυνηγετικό τετράποδο σύντροφο που μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τα σημερινά απαιτητικά και αυστηρά κριτήρια και θέλω μου στο παραδοσιακό και υπέροχο λαγοκυνήγι!

Μέσα σε αυτά τα χρόνια που κυνηγώ με Ε.Ι. έχω τη δυνατότητα ανάλογα με τον τόπο, να μπορώ να τα κυνηγώ πότε καβάλα και πότε με ανοιχτή έρευνα, προσαρμόζοντας το στυλ δράσης, πάντα ανάλογα με το μέρος που επιλέχτηκε να λύσουμε. Το κυνήγι με έναν ή με μια δουλεμένη ομάδα Ε.Ι., γίνεται απόλαυση. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα για έναν λαγοκυνηγό, από το να απολαμβάνει τη διαδρομή ενός λαγού προς το ξεφώλιασμα παρατηρώντας το θέαμα και τον τρόπο που αξιοποιούν το μυαλό και τη μύτη τους και πολύ περισσότερο κατά την διάρκεια κυνηγετικών εξορμήσεων με ημέρες που επικρατούν συνθήκες δύσκολες στο λύσιμο του γρίφου του ντόρου. Ο Ε.Ι. είναι ένας σκύλος με κατασκευή από τη φύση του να κυνηγά στα ιδιαίτερα δύσκολα μέρη της πατρίδας μας και με κατάλληλη εκπαίδευση μπορεί να ιχνηλατεί και να κυνηγά σωστά, με όλες τις τις καιρικές συνθήκες!

Τα χαμόγελα μεγάλα, όταν τα καταφέρνουμε σε ημέρες με δύσκολες συνθήκες ιχνηλασίας.

Εδώ, όπως συμβαίνει σε όλες τις κυνηγετικές φυλές σκύλων, πολλά, αν όχι όλα, βασίζονται στην εκπαίδευση, στις ώρες, στις εμπειρίες, που έχουμε φροντίσει να δώσουμε και να οπλίσουμε τους σκύλους μας. Ο Ε.Ι. είναι σκυλί που θέλει αυστηρή και μεθοδική εκπαίδευση από μικρή ηλικία. Έχουμε να κάνουμε με ένα σκύλο με προσωπικότητα και με μυαλό, γι'αυτό και πρέπει να δουλευτεί η συμπεριφορά του και αυτό δεν είναι εύκολο και εφικτό, αν από νωρίς δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε εξ ολοκλήρου την εμπιστοσύνη του και μας κάνει μέρος αναπόσπαστο της κάθε του καθημερινής ανάγκης και δραστηριότητας.

Με υπομονή, χρόνο αλλά και γνώση, θα μας δοθεί η ευκαιρία να χτίσουμε γερά θεμέλια και ελπίδα να φτάσουμε να αξιοποιήσουμε όλα του τα χαρίσματα. Χαρακτηριστικά και χάρισμα σταθεροποιημένα μπορούμε να έχουμε και να ζητάμε από σκύλους που γονιδιακά είχαν, έχουν και θα τα μεταφέρουν στην επόμενη γενιά. Σε αυτό πάνω χτίζονται όλα όσα έχω προαναφέρει και εδώ ξεκινάνε οι διαφοροποιήσεις μεταξύ ζώων πραγματικών δειγμάτων της φυλής, ζώων που πατούν στα στάνταρ, στα πρέπει και στις αξιώσεις της φυλής και όχι απλών μαυροπύρηνων σκύλων. Δυστυχώς, πολλές φορές, στο πέρασμα των χρονών έχει παρεξηγηθεί απ’ τους συναδέλφους κυνηγούς, διότι εμφανίζονται πολλά σκυλιά τα οποία δε πληρούν το στάνταρ της φυλής.

Καμάρι απ'όλους το ποιοτικό του και αντρίκιο του κυνήγι

Ο σκύλος δε πρέπει μόνο να μοιάζει με Ε.Ι. αλλά να είναι και το κυριότερο να κυνηγά σαν αυτόν. Στη χώρα μας, επικρατούσε και δυστυχώς επικρατεί στην επιλογή λαγωνάρη, μια λάθος αντίληψη και την χρήση ημίαιμων σκύλων. Εδώ φαίνεται η ανάγκη και τα οφέλη της επιλογής της καθαροαιμίας. Η σωστή κατασκευή, τα χαρακτηριστικά που είδα σε σκύλο ενός φίλου που μου άρεσαν και εκτίμησα, οι ικανότητες, ακόμη και τα στοιχεία που θέλουμε να αποβάλουμε ή να το τονίσουμε, είναι πράγματα που επιτυγχάνονται με στοχευμένες ενέργειές, επιλογές και στάσεις. Μόνο έτσι ήρθε η εξέλιξη και μόνο έτσι θα συνεχιστεί με ζητούμενο την προσέγγιση του ιδεατού

Σαν σύγχρονος κυνηγός, θεωρώ πλέον εύκολη την γνώση και την ενημέρωση, κάτι που παλαιότερα στερούμασταν ή δυσκολευόμασταν πολύ. Ο Όμιλος φυλής, έχει προσφέρει πολλά και συνεχίζει να προσφέρει και να μας δίνει ευκαιρίες να δούμε και να μάθουμε. Τα σεμινάρια, οι εκθέσεις μορφολογίας με τις αναγνωρίσεις, αλλά και οι αγώνες που καθιερώθηκαν και θεωρώ μέγα επίτευγμα, δίνουν την ευκαιρία να βλέπουμε σκύλους να εργάζονται σε διαφορετικές συνθήκες και εδάφη, αλλά και να αποκτάμε μέτρο σύγκρισης και επιλογές σωστότερες, αφού πριν αποφασίσεις, βλέπεις και δεν ακούς μόνο…

Κυνηγώντας με ομάδα Ελληνικών Ιχνηλατών

Η συμμετοχή και σαν κοινό είναι κέρδος γιατί φέρνει προβληματισμούς και γνώση και αυτή είναι η ουσία, αφήνοντας τα κύπελλα και τα βραβεία σε δεύτερη μοίρα. Η συλλογική προσπάθεια καθιέρωσε τον Ελληνικό Ιχνηλάτη στις πρώτες προτιμήσεις και οφείλουμε να στηρίξουμε, να αναδείξουμε και να βελτιώσουμε ακόμη την Εθνική μας φυλή. Μπορώ να συνεχίσω να γράφω μα κυρίως να μιλάω για τον Ε.Ι. ώρες ατέλειωτες, μα δε θέλω να κουράσω γιατί αυτή η φυλή είναι πάθος, αγάπη είναι λατρεία, κομμάτι της ιστορίας μας. Αν δεν τον αγαπάς και δεν το σέβεσαι, μαζί του δε κυνηγάς.

Θέλω κλείνοντας να ευχηθώ σε όλους η κυνηγετική σεζόν να μας βρει γερούς και υγιείς, με πολλά κλαφουνητά και ποιοτικά ξεσηκώματα!

ΚατηγορίαΦΥΛΕΣ
Print
Back To Top