Αρκετά τρυγόνια σε λοφάκια με θερισμένα, νοτιότερα των Φαρσάλων.
Κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε πως οι συνάδελφοι εκείνοι που έχουν την τύχη να κυνηγήσουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, έχουν ταυτόχρονα και το πάνω χέρι. Γνωρίζουν την περιοχή, ξέρουν τα καλά σημεία και κάπου προς τις αρχές του Ιουλίου έχουν κάνει τις επιλογές τους, βασισμένοι μόνο στις δικές τους εκτιμήσεις.
Στους επισκέπτες συγκαταλέγονται οι κυνηγοί εκείνοι που αν και διαμένουν μακριά, συνηθίζουν να επισκέπτονται τις πατρογονικές εστίες, έχουν ανοίξει δεσμούς με τις αντίστοιχες της συζύγου ή διατηρούν φιλίες στην επαρχία. Όσο μεγαλύτερες είναι οι επαφές και οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει με το ντόπιο κυνηγετικό στοιχείο, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες κάπου να βολευτούν, και σε κάποιο καλό καρτέρι να χωρέσουν.
Σε κάθε περίπτωση, μονίμως άτυχοι είναι οι ξένοι. Αυτοί που ώσπου να αποφασίσουν τον τελικό προορισμό, ανοίγουν συνεχώς χάρτες, ψαρεύουν πληροφορίες, σκαλίζουν αναμνήσεις και φουσκώνουν τους λογαριασμούς με τα κινητά...
Μπορεί για όλους μας η ημέρα της έναρξης να σηματοδοτεί την απαρχή μιας περιόδου γεμάτη δράση, πάθος και συγκινήσεις, για τους τελευταίους όμως περιλαμβάνει επίσης ρίσκο, αβεβαιότητα και συχνά πικρές απογοητεύσεις.
Οι ντόπιοι λοιπόν έχουν την εικόνα, οι επισκέπτες την ενημέρωση και οι ξένοι ψάχνουν την τύχη τους. Όμως πάντα έτσι ήταν το κυνήγι. Την σιγουριά μπορούσαν να την εκμεταλλευτούν μόνο όσοι ήταν δίπλα της... Για όλους εμάς λοιπόν τους ξένους που θα πάρουμε πορεία προς το άγνωστο και που στο παρά 5΄ακόμα θα ψάχνουμε κάποιο προορισμό, στο διάστημα του βροχερού τριήμερου 7, 8 και 9 Ιουλίου, κάναμε μια μικρή, αλλά καλοδουλεμένη έρευνα, βασισμένη τόσο σε αυτά που είδαμε, αλλά και σε εμπιστευτικές μαρτυρίες κάποιων εξαιρετικών φίλων, κυρίως νεαρών κυνηγών, που ναι μεν δεν θα μας ήθελαν δίπλα τους, αλλά δεν θα είχαν και πρόβλημα να βρεθούμε κάπου παραπέρα στα μέρη τους. Σίγουρα υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη για να πάρουμε τελικές αποφάσεις, ωστόσο η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και καλό είναι να έχουμε κατά νου μια εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε σε μερικούς τόπους, 40 ημέρες πριν ξημερώσει “λευτεριά”...
“Τρυγονορέματα”, στα πεδινά της Μαγνησίας...
ΒΟΙΩΤΙΑ
Η Κωπαΐδα εμφανίζει αρκετή αφθονία κατά τόπους σε ορτύκια και αναμένεται να ενισχυθεί αφού οι ως τώρα ενδείξεις δείχνουν πως οι δύο πρώτες γέννες πήγαν καλά. Για λίγα τρυγονάκια μάθαμε προς την πλευρά της Λιβαδειάς, και συγκεκριμένα σε Λαφύστι – Άη Γιώργη, ενώ μας μίλησαν με σιγουριά για κάμποσα περισσότερα κατά μήκος του Ασωπού.
ΕΥΒΟΙΑ
Για ορτύκια τίποτα το θετικό, εκτός από ελάχιστα στην νοτιοανατολική πλευρά της Παραλίμνης. Με τα τρυγόνια η εικόνα είναι προς το παρόν καλύτερη αλλά φυσικά με περιορισμένες απαιτήσεις. Στα Έρια γύρω από τα νεράκια φαίνονται μερικά, επίσης στα πευκωτά της Αμφιθέας, στον κάμπο των Ψαχνών και αριθμητικά περισσότερα προς Μαντούδι - Στροφυλιά, όπως και στους κάμπους πέριξ της Ιστιαίας.
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Κατά μήκος του Σπερχειού και ειδικότερα σε τμήματα ανάμεσα σε Καστρί, Μεσοποταμιά, Βασιλικά, Αμούριο και Μεξιάτες, υπάρχουν κάμποσα τρυγόνια και λίγα απομονωμένα ορτύκια. Όσοι γνωρίζουν τις λούμπες που διατηρούνται στο ρέμα Πλατανιάς προς Κόμνηνα - Ρεγγίνι, ας το έχουν υπόψιν για μια κοντινή αυτοψία τρυγονιών. Όπως πάντα το οροπέδιο του Δομοκού έχει περισσότερα ορτύκια από τρυγόνια και κλασσικά γύρω από Άη Γιώργη, Κορομηλιά, Παναγιά και Ομβριακή. Μας είπαν πως αρκετά τρυγόνια “σουλατσάρουν” κρυφά και προς Μαντασιά.
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ιδιαίτερα περιορισμένη η εικόνα των ορτυκιών στα πεδινά του Μεσολογγίου, με κάποια βελτίωση γύρω από τις καλλιέργειες κατά μήκος του Αχελώου, μεταξύ Γουριάς, Λεσινίου και Κατοχής. Ίδια η εικόνα και για τα τρυγόνια που όμως είναι περισσότερο διασκορπισμένα. Τυχεροί όσοι γνωρίζουν ρέματα που θα κρατήσουν νερόλακκους. Για ορτύκια θετικότερα στοιχεία πήραμε προς τον Γαλατά, αλλά μέσα και γύρω από συγκεκριμένες τοποθεσίες με χαμηλές καλλιέργειες.
Κυνηγότοποι με “τέτοια” τύχη μοιάζουν πρώτο λαχείο…
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επιλογή μερικώς εγγυημένη. Μέσα στα ρέματα έχουν πιάσει αρκετά τρυγόνια και πολλοί είναι εκείνοι που ήδη γνωρίζουν ακριβώς τα σημεία διελεύσεων, βοσκής και κατά το “έθιμο” τα διατηρούν εκεί με σταροταϊσμα. Περισσότερα βλέπουν προς Καλλιφώνιο, Αγιοπηγή, Καλλίθηρο και ένα κλικ παραπέρα. Για ορτύκια στο τρίγωνο του κάμπου από Νέο Μοναστήρι έως Άγιο Βησσάριο, Καππαδοκικό και Νέο Ικόνιο. Τελευταίες πληροφορίες δίνουν ορτύκια και προς Αγναντερό, Μαγούλα, Κρανέα. Προσοχή στα μακρύτριχα σκυλιά γιατί υπάρχει πολλή κολλιτσίδα. Δώρο Θεού για την εποχή, ότι σε μικρά κανάλια και αυλάκια υπάρχει άφθονο, τρεχούμενο νερό.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Μοιρασμένα παντού τα λίγα τρυγόνια του κάμπου, είναι δύσκολα στον εντοπισμό τους, δίχως ντόπια βοήθεια. Ψηλότερα προς τους πρόποδες του Κόζιακα είναι πολύ περισσότερα. Αρκετά ικανοποιητική η κατάσταση προς Θεόπετρα και στην Φαρκαδόνα, κυρίως στα πυκνά του Πηνειού. Όπου τα ρέματα και οι νερόλακκοι στέρεψαν, τα πουλιά άλλαξαν τόπο. Για τα ορτύκια δεν μάθαμε ευχάριστα, είναι λίγα και σε επιλεγμένα σημεία.
ΛΑΡΙΣΑ
Περιοχές νοτιότερα των Φαρσάλων και ως τα όρια Καρδίτσας και Μαγνησίας, έχουν κρατήσει πολλά τρυγόνια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του τόπου ανοίγει τον Σεπτέμβρη, όμως με μια προσεκτικότερη ματιά ίσως εντοπιστούν πληθυσμοί και στα επιτρεπόμενα. Αυτή η πληροφορία είναι γκαραντί και δεν αμφισβητείται γιατί εκεί τα μάτια μας χόρτασαν τρυγόνια... Προς Στόμιο, Ομόλιο, Παλαιόπυργο, βλέπουμε για τέταρτη χρονιά μια αύξηση των καλλιεργειών σε ηλιόσπορα, ενώ στάρια, βίκος και καλαμπόκια καταλαμβάνουν τουλάχιστον διπλάσια έκταση συγκριτικά με άλλες χρονιές. Τον Σεπτέμβρη εκεί ίσως έχουμε μεγάλες εκπλήξεις...Υπάρχουν αρκετά τρυγόνια, λίγες ντοπιάρες φάσσες, όμως ελάχιστα είναι τα ορτύκια.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Τα καρτέρια πίσω από το Πήλιο αφήστε το για τα περάσματα του Σεπτέμβρη. Τούτη την περίοδο οι δικοί μας άνθρωποι μιλάνε για αρκετά τρυγόνια στον κάμπο του Αλμυρού και ειδικότερα γύρω από τα ρέματα στον Ξεριά και στο Χολόρεμα. Από ορτύκια η κατάσταση περιγράφεται πολύ φτωχή σε Ριζόμυλο και γύρω από Στεφανοβίκειο.