Σβήνει η θήρα στην Ελλάδα

Του Δρος Χρήστου Σώκου

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 1264
  • 0 Σχόλια
Σβήνει η θήρα στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση οδήγησε στη ή επέτεινε τη μη έκδοση άδειας από περίπου 50.000 κυνηγούς την 5ετία 2010-2014, όπου από 230.000 οι άδειες μειώθηκαν σε 180.000 περίπου. Φέτος, οι άδειες (σε συλλόγους και δασαρχεία) αναμένεται να πέσουν κάτω από τις 170.000.

Η σταθερή, αλλά και επιταχυνόμενη, κάποιες χρονιές, εγκατάλειψη της δραστηριότητας δείχνει ότι οι αιτίες είναι περισσότερες από μία.

Η σταθερή, συνεχόμενη μείωση οφείλεται σε κοινωνικές αιτίες, οι κυνηγοί γηράσκουν και οι νέοι μειώνονται από τη μείωση των γεννήσεων και τη φυγή στο εξωτερικό, αλλά και αυτοί που γεννιόνται δε γίνονται κυνηγοί, ιδίως στα αστικά κέντρα, όπου έχει εγκλειστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Μπεκατσόσκυλα με “βούλα”...

Κείμενο & φωτογραφίες: Χάρης Αρχοντάκης

Μπεκατσόσκυλα με “βούλα”...

Η σειρά είναι και θα παραμείνει πάντα ίδια. Την αρχική επιλογή του κουταβιού, ακολουθεί η φροντίδα για σωστή ανάπτυξη και αμέσως μετά τα διάφορα στάδια της εκπαίδευσης. Για να φτάσει στην ολοκλήρωση αυτός ο κύκλος απαιτείται προσπάθεια, επιμονή και χρόνος που δεν είναι πάντα ίδιος για όλες τις φυλές.

Πέρδικα - Kυνηγώντας την αρχόντισσα του βουνού & του βράχου.

Του Γιώργου Μερακλή

Πέρδικα - Kυνηγώντας την αρχόντισσα του βουνού & του βράχου.

Πέρδικα, η αρχόντισσα των ανεμοδαρμένων κορφών και των βράχων, ένα θήραμα ενδημικό, πραγματικός θησαυρός για την πατρίδα μας. Ένα πουλί ορισμός της λεβεντιάς, γεμάτο μυστήριο και συμπεριφορά που εξιτάρει τις αισθήσεις και μαγεύει τον κάθε περδικοκυνηγό. Την συναντάμε σε βιότοπο πετρώδη, άγριο, κακοτράχαλο με χαμηλή βλάστηση, καθότι ζει στο έδαφος και χρειάζεται για την κάλυψη της προκειμένου να ανταπεξέλθει και να επιβιώσει από τους άρπαγες και τα επιβλαβή τόσο στην καθημερινότητα της, μα και πολύ περισσότερο κατά την περίοδο της φωλεοποίησης της.

ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΙ - Προτάσεις & Επιλογές στην βόρεια Ελλάδα.

Κείμενο & φωτογραφίες: Χάρης Αρχοντάκης

ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΙ - Προτάσεις & Επιλογές στην βόρεια Ελλάδα.

Κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε πως οι συνάδελφοι εκείνοι που έχουν την τύχη να κυνηγήσουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, έχουν ταυτόχρονα και το πάνω χέρι. Γνωρίζουν την περιοχή, ξέρουν τα καλά σημεία και κάπου προς τις αρχές του Ιουλίου έχουν κάνει τις επιλογές τους, βασισμένοι μόνο στις δικές τους εκτιμήσεις.

ΤΣΙΧΛΕΣ & ΤΣΙΧΛΟΤΟΠΟΙ.

Του Χάρη Αρχοντάκη

ΤΣΙΧΛΕΣ & ΤΣΙΧΛΟΤΟΠΟΙ.

Οι τσίχλες, τα μικρά αυτά θηράματα που λατρεύτηκαν από πολλούς και περιφρονήθηκαν άδικα από άλλους, αναμένονται σαν “Μάνα εξ ουρανού” για να σώσουν κάθε χρονιά, τουλάχιστον τα προσχήματα...

Back To Top