Σβήνει η θήρα στην Ελλάδα

Του Δρος Χρήστου Σώκου

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 1264
  • 0 Σχόλια
Σβήνει η θήρα στην Ελλάδα

Η οικονομική κρίση οδήγησε στη ή επέτεινε τη μη έκδοση άδειας από περίπου 50.000 κυνηγούς την 5ετία 2010-2014, όπου από 230.000 οι άδειες μειώθηκαν σε 180.000 περίπου. Φέτος, οι άδειες (σε συλλόγους και δασαρχεία) αναμένεται να πέσουν κάτω από τις 170.000.

Η σταθερή, αλλά και επιταχυνόμενη, κάποιες χρονιές, εγκατάλειψη της δραστηριότητας δείχνει ότι οι αιτίες είναι περισσότερες από μία.

Η σταθερή, συνεχόμενη μείωση οφείλεται σε κοινωνικές αιτίες, οι κυνηγοί γηράσκουν και οι νέοι μειώνονται από τη μείωση των γεννήσεων και τη φυγή στο εξωτερικό, αλλά και αυτοί που γεννιόνται δε γίνονται κυνηγοί, ιδίως στα αστικά κέντρα, όπου έχει εγκλειστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΙ - Προτάσεις & Επιλογές στην βόρεια Ελλάδα.

Κείμενο & φωτογραφίες: Χάρης Αρχοντάκης

ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟΙ - Προτάσεις & Επιλογές στην βόρεια Ελλάδα.

Κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε πως οι συνάδελφοι εκείνοι που έχουν την τύχη να κυνηγήσουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, έχουν ταυτόχρονα και το πάνω χέρι. Γνωρίζουν την περιοχή, ξέρουν τα καλά σημεία και κάπου προς τις αρχές του Ιουλίου έχουν κάνει τις επιλογές τους, βασισμένοι μόνο στις δικές τους εκτιμήσεις.

ΥΔΡΟΒΙΑ - Κυνήγι στον Βάλτο.

Κείμενο & φωτογραφίες: Χάρης Αρχοντάκης

ΥΔΡΟΒΙΑ - Κυνήγι στον Βάλτο.

“Αξημέρωτα μπήκαμε στο βάλτο. Με τους φακούς στα χέρια περνούσαμε τις κακοτοπιές, ώσπου βγήκαμε στις μεγάλες λάκες. Οι καλαμιές λύγιζαν τραγουδώντας το μοναδικό εκείνο τραγούδι της λίμνης και ο αέρας που λυσσομανούσε τις έσπρωχνε να χαμηλώσουν κι άλλο. Ένα βιαστικό παπί ήρθε να στρωθεί μπροστά μας και λίγο μετά ο υδροβιότοπος ξυπνούσε με την δική του χορωδία.

ΜΠΕΚΑΤΣΙΝΙΑ - Οι “Σαΐτες” του βάλτου.

Κείμενο & φωτογραφίες: Χάρης Αρχοντάκης

ΜΠΕΚΑΤΣΙΝΙΑ - Οι “Σαΐτες” του βάλτου.

Μέχρι και λίγα χρόνια νωρίτερα, τα μπεκατσίνια παρέμεναν σχεδόν τελείως άγνωστα για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κυνηγών. Αντίθετα, όσοι εξορμούσαν τριγύρω από βάλτους, ποτάμια και ποτιστικούς κάμπους ήξεραν για τη νοστιμιά, την θεαματικότητα, αλλά και την δυσκολία που είχε το κυνήγι τους.

Η προσαρμογή του σκύλου μας στο νερό.

Του Νίκου Αυγερινού

Η προσαρμογή του σκύλου μας στο νερό.

Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να εξηγήσω στους συνάδελφους κυνηγούς, πως να βοηθήσουν το σκυλί τους να ξεπεράσει την φοβία που μπορεί να έχει για το νερό, όπως εγώ ξέρω και όσο πιο απλά γίνεται και μπορώ. Όταν αποφασίσουμε να εκπαιδεύσουμε το σκυλί μας στο νερό δεν πρέπει ποτέ να βιαστούμε και να το ζορίσουμε για το αποτέλεσμα που εμείς θέλουμε. Πρέπει να βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση του, δηλαδή αν μπούμε μέσα στο νερό τι έχουμε να χάσουμε ή τι θα κερδίσουμε από αυτό. Μόνο έτσι θα έχουμε καλό αποτέλεσμα. Τα σκυλιά νιώθουν σιγουριά και δύναμη, όταν πατάνε στο έδαφος τα πέλματα όπως εμείς. Όταν όμως βρίσκονται στο κενό, χάνουν αρκετό μέρος από την σιγουριά και την δύναμη τους, και ειδικά σε σκυλιά με ασταθή χαρακτήρα αυτό προκαλεί τρόμο. Τότε πρέπει εμείς να επέμβουμε με τρόπο και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα.

Back To Top