Κουτιά μεταφοράς & διαβίωση σκύλων. Τι πρέπει να ξέρουμε!

Εξηγεί ο Γιώργος Πετράκης, Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Κουτιά μεταφοράς & διαβίωση σκύλων. Τι πρέπει να ξέρουμε!

Τα κουτιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων επιτρέπονται, γιατί δεν υπάρχει κάποιος νόμος που ρητά να τα απαγορεύει. Ο νόμος για να απογορεύσει κάτι, πρέπει να είναι ρητός και σαφής. Βέβαια δεν επιτρέπονται όλα τα κουτιά κυνηγετικών σκύλων και κυρίως αυτά που εξέχουν από το αυτοκίνητο.

Αρμόδια είναι τα δικαστήρια να κρίνουν παραβάσεις που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία. Η νομιμότητά τους κρίνεται κατά περίπτωση. Εφαρμόζονται δηλαδή οι διατάξεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας περί φορτίων.
Δύο προβλήματα μπορεί να συναντήσει κάποιος όταν μεταφέρει τον σκύλο του με ένα εξέχον κουτί. Πρώτο το πρόβλημα της παράνομης επιμήνυνσης του οχήματός μας. Η Τροχαία θεωρεί ότι παράνομα επιμηκύνουμε το αυτοκίνητό μας και μεταβάλουμε τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας. Το άλλο πρόβλημα που μπορούμε να συναντήσουμε είναι το θέμα της ευζωίας του κυνηγετικού μας σκύλου.

Το πρόβλημα της επιμήκυνσης.

Όπως έχουν αποφασίσει δικαστήρια της χώρας (υπάρχει σχετική νομολογία) το κουτί μεταφοράς, όταν δεν στηρίζεται σε μόνιμη κατασκευή, όταν είναι λυόμενο δηλαδή προσθαφαιρούμενο και έχει την θέση ενός φορτίου δεν απαγορεύεται.

Όταν είναι μόνιμο απαγορεύεται, γιατί τότε υπάρχει η επιμήκυνση του οχήματος.

Το θέμα της ευζωίας.

Ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων που ορίζει ο νόμος ώστε ο σκύλος μας να διαβιεί άνετα, να μην κινδυνεύει, να είναι ασφαλής και να μπορεί να διάγει την ζωή του σε αξιοπρεπές επίπεδο. Ο νόμος ουσιαστικά ως προς την αξιοπρέπεια τους προσπαθεί να τα διαφυλάξει.

Όταν έχουμε ένα κουτί που δεν έχει πλήρη εξαερισμό, μεταφέρουμε περισσότερα σκυλία από όσα χωράει. Όταν αντικειμενικά διαπιστώνεται ότι οι σκύλοι ταλαιπωρούνται και πλήττεται η ευζωίας τους, τότε υπάρχει παράβαση του νόμου.

Ας αναφερθούμε πως πρέπει να ζει ένας σκύλος, κυρίως στα αστικά κέντρα που υπάρχει στενότης χώρου.

Οι σκύλοι στις μονοκατοικίες επιτρέπονται παντού με την προυπόθεση, να μην ενοχλούν, να μην ρυπαίνουν, να μην γαυγίζουν και να έχουν εμβολιασθεί.

Στις δε πολυκατοικίες (οικοδομή που έχει πάνω από 2 διαμερίσματα) επιτρέπονται μέχρι δύο σκύλοι. Δεν πρέπει τα ζώα μας να διαβιούν μόνιμα στις βεράντες, αυλές και στους ακάλυπτους χώρους. Αν συναινέσουν βέβαια ο κάτοικοι της πολυκατοικίας τα ζώα μπορεί να είναι και περισσότερα. Η προϋποθεση για εμβολιασμό, καθαριότητα και ενοχλήσεις ισχύει φυσικά και εδώ.

ΚατηγορίαΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Print
Back To Top