Επισκευή Κυνηγετικού Άρβυλου από ένα ειδικό.

Του Αγάπιου Φούσκα

Επισκευή Κυνηγετικού Άρβυλου από ένα ειδικό.

Χωρίς καμία αμφιβολία και κατά κοινή διαπίστωση, τα τελευταία χρόνια βιώνουμε ιδιαίτερα σκληρές οικονομικές συνθήκες σε κάθε επίπεδο της καθημερινής μας ζωής. Πολλά πράγματα που εθεωρούντο δεδομένα, έγιναν είδη δεύτερης ανάγκης ακόμη και είδη πολυτέλειας. Φυσικά, από αυτό δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί, ούτε ο κλάδος του κυνηγίου και ο Έλληνας κυνηγός πλέον ιεραρχεί πολύ προσεχτικά τις ανάγκες του. Πάντα μα πάντα, το κυνηγετικό άρβυλο ήταν ένα αξεσουάρ που τιμούσε και έψαχνε, γιατί πέραν της άνεσης, της στεγανότητας και της διαπνοής, που του έδινε άλλο χαρακτήρα στις κυνηγετικές του περιπλανήσεις, το σπουδαιότερο όλων ήταν η ασφάλεια που του παρείχε στο πάτημα του.

Η δυνατότητα ταχτικής αγοράς και αντικατάστασης άρβυλων πέρασε στο παρελθόν και πλέον η ανακατασκευή και το φεις λιφτ, είναι αυτά που ορθά δίνουν παράταση ζωής. Η αγορά λοιπόν ενός ποιοτικού, και “φρέσκου” παπουτσιού, η δική μας κατά καιρούς περιποίηση, η σωστή αποθήκευση του πιστεύω θα μας δώσουν την δυνατότητα για ένα πετυχημένο φεις λιφτ πριν το βγάλουμε σε κατάσταση αχρηστίας. Για να θεωρηθεί ένα άρβυλο επισκευάσιμο, πρέπει τα υλικά που έχει, είτε δέρμα, είτε cordura να είναι σε κατάσταση η οποία να μπορεί αυτός που τα επισκευάσει να εγγυηθεί για την συγκόλληση τους. Οπότε όλα έχουν να κάνουν με τη χρονική στιγμή που θα μας φέρει κάποιος το άρβυλό του και την κατάσταση στην οποία είναι τότε. Πολλές φορές η εμφάνιση δείχνει καλή, αλλά η κατάσταση των υλικών να είναι τέτοια που δεν σηκώνει επιδιόρθωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που πελάτες μας τα φέρνουν εντελώς καινούρια, γιατί τα έχουν χρόνια στην ντουλάπα τους αφόρετα και μόλις τα φορέσουν μια φορά αυτό ξεκινάει να διαλύεται. Εδώ έχω να πω πως ο χρόνος είναι αμίλεικτος εχθρός τους και τα φθείρει χωρίς να το δείχνει. Ακόμη και οι συνθήκες αποθήκευσης πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ'όψην.

Ένα άρβυλο που έχει καθαριστεί, έχει αφεθεί να στεγνώσει, έχει λιπανθεί και αποθηκεύεται σε σκιερό και δροσερό μέρος (όχι σε υγρασία), θα δώσουν στο παπούτσι μας χρόνο ζωής και θα το διατηρήσουν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, από το να το αποθηκεύσουμε αμέσως μετά την χρήση του, ακαθάριστο, αλίπαντο και χωρίς την παραμικρή φροντίδα. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις που το άρβυλο που μας φέρνουν είναι σε τόσο κακή κατάσταση από την χρήση που αναρωτιούνται αν μπορεί να επισκευαστεί. Εφόσον ξεκινήσω να ανοίγω τα μέρη του, διαπιστώνω σιγά σιγά αν μπορεί να επισκευαστεί και να συγκολλήθει και μόνο τότε προχωράμε στην επισκευή του. Θέλω και πρέπει στο άρβυλο που παραδίδω να είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει εγγυημένη και σωστή δουλειά για να κρατησει όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να χάνει τον αρχικό του χαρακτήρα κατά το μέτρο που μου επιτρέπεται.

Μια επιλογή άλλου τύπου σόλας, μια λάθος επιλογή σε περιφερειακή μεμβράνη προστασίας, αλλάζουν το πάτημα και το δέσιμο του άρβυλου, κάνοντας τα φαινομενικά ίδιο με πριν, αλλά χρηστικά κάτι διαφορετικό. Έτσι, όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπ όψην, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κάτι που εξυπακούεται αρκετή δαπάνη χρόνου, αλλά προτιμώ να καθυστερήσω κάτι από το να αποφανθώ και να το “φτιάξω” χωρίς να έχω κάνει σωστή προεργασία, μελέτη και αξιολόγηση. Οι εχθροί του αρβύλου είναι σίγουρα η λάσπη, το χίονι και φυσικά οι πηγές θερμότητας. Καλό είναι μετά από κάθε μας εξόρμηση, να ξεπλένουμε προσεχτικά και να καθαρίζουμε το άρβυλο μας. Το δέρμα αλλοιώνεται και καταστρέφεται. Τα άλατα που υπάρχουν στο χιόνι επί παραδείγματος “δουλεύουν” αν δεν απομακρυνθούν και κάνουν την ζημιά τους.

Μπορούμε να το προστατέψουμε επίσης και να του διατηρήσουμε τόσο την καλή κατάσταση στο δέρμα, όσο και κάποιες ιδιότητες αδιαβροχοποίησης κάνοντας χρήση διαφόρων εξιδεικευμένων προϊόντων, όπως το λίπος το οποίο ανανεώνει, θρέφει και αδιαβροχοποιεί. Προανέφερα ένα κακό εχθρό του κυνηγετικού μας άρβυλου τις πηγές θερμότητας. 'Οτι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε σε ένα άρβυλο που έχει μεμβράνη είναι να το στεγνώσουμε πολύ κοντά σε οποιαδήποτε πηγή θερμότητας. Οι πηγές θερμότητας αλλοιώνουν το δέρμα, αλλά κυρίως τις αδιαβροχοποιητικές και τις διαπνέουσες μεμβράνες. Μαζί με την όποια αλλοίωση, μειώνουν τις αδιαβροχοποιητικές τους ιδιότητες. Η σωστή λοιπόν συντήρηση και η προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες μπορούν να μας παρατείνουν όσο γίνεται τη ζωή του αρβύλου μας και θα το κρατήσουν σε κατάσταση τέτοια που θα μπορέσουμε κατά πάσα πιθανότητα να επέμβουμε, όταν μας το εμπιστευτεί ο ιδιοκτήτης του.

Καλή κυνηγετική σεζόν σε όλους, με ασφαλή, στεγνά και σίγουρα πατήματα!

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top