Θερμοπληξία & Υποθερμία του σκύλου.

Γράφει ο κτηνίατρος Μιχάλης Ι. Μάντακας.

Θερμοπληξία & Υποθερμία του σκύλου.

Η θερμοπληξία αποτελεί κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, μία αρκετά συχνή κατάσταση και οφείλεται στην υπερθέρμανση του ζώου, από τον περιορισμό του σε χώρους με υψηλές θερμοκρασίες και κακό αερισμό.

Τις περισσότερες φορές παρουσιάζεται σε κυνηγόσκυλα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους από και προς τον τόπο κυνηγίου, όταν μεταφέρονται μέσα σε ακατάλληλους χώρους (πορτ μπαγκαζ αυτοκινήτων ή μπαγκαζιέρες κακής κατασκευής), και σε ζώα που έχουν περιοριστεί μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού γεύματος μετά το κυνήγι.

Η θερμοπληξία είναι πολύ επικίνδυνη για το ζώο, και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως οδηγεί σε θάνατο.

Για τη μετακίνηση των ζώων πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στον χώρο μεταφοράς. Μή μεταφέρετε ποτέ τα ζώα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκίνήτου. Ακόμη και αν έχει διασφαλιστεί ο καλός αερισμός του, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι επικίνδυνες. Ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς είναι με τη χρήση ειδικής μπαγκαζιέρας. Η οποιαδήποτε μπαγκαζιέρα δεν είναι κατάλληλη. Πρέπει να έχει ειδική κατασκευή, που να επιτρέπει τον άνετο αερισμό, και να έχει καλή θερμομόνωση.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας το ζώο παρουσιάζει έντονη ταραχή, σιελόρροια, μυικό τρόμο, απώλεια συνείδησης. Η άμεση μεταφορά του σε χαμηλότερης θερμοκρασίας και μακρυά από τον ήλιο είναι απαραίτητη. Χορηγήστε του άφθονα υγρά από το στόμα, και βρέξτε το με νερό για να πετύχετε πτώση της θερμακρασίας του σώματός του. Αν η ανταπόκριση του ζώου στις προσπάθειές σας δεν είναι ικανοποιητική, μεταφέρετέ το το ταχύτερο δυνατόν στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Η θερμοπληξία, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, προκαλεί τον θάνατο του ζώου.

Η υποθερμία είναι η αντίθετη από τη θερμοπληξία κατάσταση. Προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση του ζώου σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, και χαρακτηρίζεται από ατονία, δυσκινησία, μείωση των αντιδράσεων και λήθαργο. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, και αν δεν διορθωθεί οδηγεί στο θάνατο, λόγω εξάντλησης και αναστολής λειτουργίας των οργανικών συστημάτων του ζώου. Η απλή χρήση σκεπασμάτων συνήθως δεν επαρκεί, και είναι απαραίτητη η μεταφορά του ζώου σε ζεστό και στεγνό περιβάλλον, και η χρήση θερμοφορών. Σαν αυτοσχέδιες θερμοφόρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλαστικά μπουκάλια από νερό ή αναψυκτικά που θα τα γεμίσουμε με ζεστό νερό και θα καλύψουμε με πανιά.

 

ΚατηγορίαΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ
Print
Back To Top