Τεύχος138 - Κυνηγετική περίοδος 2021-2022

Nέα Ρυθμιστική - Τι γίνεται με το τρυγόνι - Ξαναπληρώνουμε για τις Άδειες; - Τι γίνεται με τον Αγριόχοιρο;

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στο πλαίσιο των συνεχών επαφών που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα για το περιεχόμενο της νέας ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι.

Οι εκπρόσωποι της Κ.Σ.Ε. κατέθεσαν, προφορικά και γραπτά, στον Υφυπουργό, την ολοκληρωμένη πρόταση της Συνομοσπονδίας για τη νέα ρυθμιστική, ενώ είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν στον κ. Αμυρά την επιχειρηματολογία τους, για όλα τα σημεία αιχμής στη σχέση μεταξύ του κόσμου των κυνηγών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Λήδα Βαρβέρη

Στο εξώφυλλο ο εκπαιδευτής και εκτροφέας ιρλανδίκων σέττερ Στέφανος Τσίρμπας, σε στιγμιότυπο εκπαιδευτικού, με τον Dia - irish red setter - tsirbas club, ένα σπουδαίο κυνηγετικό σκύλο εκτροφής του με μυαλό, ιδιαίτερο ταμπεραμέντο, σωστή μορφολογία και αστείρευτο πάθος για κυνήγι.


Τι γίνεται με τα Αιολικά Πάρκα. Άλλος ένας γύπας νεκρός. Τι προτείνουν οι ειδικοί.

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

Τι γίνεται με τα Αιολικά Πάρκα. Άλλος ένας γύπας νεκρός. Τι προτείνουν οι ειδικοί.

Άλλος ένας γύπας βρέθηκε νεκρός μετά από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια. Αυτή τη φορά το θύμα ήταν ένα Όρνιο, στο αιολικό πάρκο «Κυρτόν», που είναι εγκατεστημένο εντός της προστατευόμενης περιοχής «Κοιλάδα Φιλιούρη», στο Νομό Ροδόπης. Το νεκρό πουλί εντοπίστηκε από το προσωπικό της εταιρίας στην οποία ανήκει το αιολικό πάρκο. Οι υπάλληλοι της εταιρίας ενημέρωσαν άμεσα τη Δασική Υπηρεσία για το περιστατικό, το χειρισμό του οποίου στη συνέχεια ανέλαβε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Μετά από κτηνιατρική εξέταση διαπιστώθηκε ότι το πουλί έφερε πολλαπλά κατάγματα, ενώ η αριστερή φτερούγα και το κεφάλι ήταν ακρωτηριασμένα.

Το Όρνιο (Gyps fulvus) αποτελεί κρισίμως κινδυνεύον είδος στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τον πληθυσμό του να έχει υποστεί δραματική μείωση τις τελευταίες δεκαετίες. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θανάτωσης απειλούμενων αρπακτικών πουλιών από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην περιοχή της Θράκης και αφορούν έναν Θαλασσαετό, ένα Όρνιο, δύο Μαυρόγυπες κι έναν Κραυγαετό. Παράλληλα, αποτελεί το δωδέκατο περιστατικό πρόσκρουσης γύπα (οκτώ Όρνια και τέσσερις Μαυρόγυπες) που έχει καταγραφεί σε αιολικά πάρκα των Π.Ε. Έβρου και Ροδόπης.

Βάσει των διαθέσιμων δεδομένων για το Μαυρόγυπα και το Όρνιο, παρατηρούνται τακτικά πτήσεις γυπών σε πολύ κοντινές αποστάσεις από ανεμογεννήτριες, καθιστώντας θέμα χρόνου την πρόσκρουση σε κάποια από αυτές. Η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικολογικά στοιχεία αυτής της εξαιρετικά σημαντικής για τη βιοποικιλότητα περιοχής, υπονομεύει κάθε προσπάθεια διατήρησης των απειλούμενων πληθυσμών των αρπακτικών πουλιών.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με το μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών, τόσο των υφιστάμενων, όσο και σε αδειοδότηση, που εντοπίζονται εντός του ζωτικού χώρου μεγάλων αρπακτικών πουλιών, συμπεριλαμβανομένου του Μαυρόγυπα και του Όρνιου, στην περιοχή ευθύνης του και περιφερειακά αυτής. Αυτή τη στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίζονται 164 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 και άλλες 104 περιφερειακά αυτών. Ο συνολικός αριθμός των εγκατεστημένων ανεμογεννητριών είναι 2. 587 (τέλος 2020), από τις οποίες βρίσκονται εντός Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά, ενώ υποβάλλονται συνεχώς αιτήματα για την αδειοδότηση νέων αιολικών πάρκων. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεσο σχεδιασμό χωροθέτησης νέων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και την άμεση λήψη μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων στα υφιστάμενα έργα.

ΚατηγορίαΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Print
Back To Top