Η συνέντευξη του προέδρου της ΚΣΕ Γιώργου Αραμπατζή στις 06-11-2020.

Natex Media

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 4368
  • 0 Σχόλια
Η συνέντευξη του προέδρου της ΚΣΕ Γιώργου Αραμπατζή στις 06-11-2020.

Αν και δεν το συνηθίζω, πριν προχωρήσω στον λόγο που σαν κάλεσα σήμερα εδώ, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία προσωπική αναφορά.

Από χθες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μία φωτογραφία μου ως «καταζητούμενου», ως «ενόχου» για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στις μετακινήσεις των κυνηγών, λόγω του ολικού lockdown.

Πληροφορώ τους όποιους εμπνευστές και διακινητές της επικήρυξης, ότι δεν χρειαζόταν τόσος κόπος. Όποιος θελήσει να βρει τον Πρόεδρο της ΚΣΕ, θα τον βρει εδώ στα γραφεία της οργάνωσης. Εδώ είμαι κάθε ημέρα από το πρωί μέχρι το απόγευμα, είτε έχει lockdown, είτε δεν έχει!

Κατανοώ πλήρως και συμμερίζομαι την απογοήτευση, την πικρία και την ματαίωση των προσδοκιών που αισθάνονται οι κυνηγοί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το γενικό λοκντάουν που ανακοινώθηκε χθες.

Την ίδια ματαίωση προσδοκιών αισθάνομαι και εγώ, γιατί στα ίδια μέρη που θα ήθελαν να βρίσκονται αυτοί, ήθελα ανεμπόδιστα να βρίσκομαι και εγώ.

Ελπίζω, όμως, να αντιλαμβανόμαστε όλοι τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία καλούμαστε να ταξιδέψουμε και να επιπλεύσουμε

Ζούμε καιρούς όπου τίποτα δεν είναι ίδιο με ότι ξέραμε. Ζούμε καιρούς όπου το δίκαιο της ανάγκης είναι διαφορετικό από ό,τι είχαμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Η πανδημία διαλύει τον κοινωνικό ιστό, καταστρέφει δουλειές και επαγγέλματα, φτωχοποιεί νοικοκυριά, συντρίβει ανθρώπους, εξουθενώνει την οικονομία….

Ζούμε καιρούς που ακόμα και όταν κάποιος αρρωστήσει, δεν μπορούμε να πάμε κοντά του. Δεν μπορούμε να τον φιλήσουμε στο κούτελο, ή να ανασάνουμε στο αυτί του λόγια αγάπης.

Κανείς δεν μπορεί να χαϊδέψει τον αγαπημένο του όταν πεθαίνει, κανείς δεν μπορεί να κρατά το χέρι του δικού του όταν ξεψυχάει, ακόμα και να τον συνοδέψει στην τελευταία του κατοικία, γίνεται δύσκολο…

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα γύρω μας, και με το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε εξέλιξη, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι όλο αυτό μπορούσε να μη μας αγγίξει;

Νομίζει κανείς ότι οι κυνηγοί θα βγαίναμε με τα μαλλιά μας να ανεμίζουν ανέμελα, στα όμορφα λιβάδια με τις παπαρούνες;

Νόμιζε κανείς ότι την ώρα που βυθίζεται ο Τιτανικός, είναι εύκολο να μην μπουν νερά στην καμπίνα 11Α;;;;

Για μήνες το προσπαθήσαμε αυτό από τον περασμένο Μάρτιο, όταν για πρώτη φορά επιβλήθηκαν από την Πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοιού.

Μία σειρά Υπουργών και παραγόντων του δημοσίου βίου ενημερώθηκαν έγκαιρα και αναλυτικά από την Κ.Σ.Ε, για τους λόγους που οι κυνηγοί θα πρέπει να εξαιρεθούν από πιθανές απαγορεύσεις μετακινήσεων και «λοκ ντάουν».

Αποσπάσαμε δεσμεύσεις και υποσχέσεις, για τον χρόνο που εκείνες δόθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν το κυνήγι να ξεκινήσει κανονικά και χωρίς αστερίσκους στις 20 Αυγούστου, όπως έπρεπε και ήταν λογικό να γίνει…

Έπειτα τα πράγματα με τον κορωνοιο χειροτέρεψαν. Άρχισε το 2ο κύμα. Η κατάσταση της επιδημίας έφτασε στο απροχώρητο, τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί ξεπέρασαν κατά πολύ την περασμένη άνοιξη.

Η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου, οδήγησε την Πολιτεία στη λήψη νέων καθολικών μέτρων και γενικευμένων απαγορεύσεων μετακίνησης, που ουδείς μπορούσε να προβλέψει πριν μερικούς μήνες.

 Η Κ.Σ.Ε. συνεχίζει τον κύκλο επαφών της με τους αρμόδιους φορείς, ώστε και αυτή η «εμπλοκή» να διευθετηθεί με τρόπο που να εξυπηρετεί τους κυνηγούς, χωρίς να δημιουργεί συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας.

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που πάντα χαρακτήριζε τις δράσεις και τη δημόσια συμπεριφορά της, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας στέκεται αλληλέγγυα σε όλες τις προσπάθειες της Πολιτείας για μια ασφαλή και υγιή χώρα, για μια ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όλων μας…

Ωστόσο, αυτές τις κρίσιμες ώρες η ΚΣΕ αισθάνεται υποχρεωμένη να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι κυνηγοί δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα.

Δικαιώματα που δεν θα είναι ούτε ΔΙΚΑΙΟ, ούτε και ΑΝΕΚΤΟ να παραγραφούν ή να περιφρονηθούν.

Μετά το ολικό lockdown που κηρύχθηκε χθες, η ΚΣΕ επικοινώνησε εγγράφως με τους Υπουργούς Ταγαρά, Βορίδη, Γεωργιάδη, Χαρδαλιά και άλλους και τους υπενθύμισε  ότι σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους του κράτους και τον δασικό κώδικα,  « η θήρα θεωρείται ΑΘΛΗΜΑ»

Η νομική αναγνώριση της θήρας ως «αθλήματος»,  εντάσσει αυτομάτως το κυνήγι και τους κυνηγούς  σε εκείνη την κατηγορία πολιτών που έχουν τη δυνατότητα ατομικής άσκησης σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με την προυπόθεση, φυσικά, να στείλουν το σχετικό SMS, που προβλέπεται για τους αθλούμενους πολίτες όλων των κατηγοριών.

Θυμίζω, μάλιστα, ότι, ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «ελαστικότητας» όσον αφορά την υπαίθρια άσκηση στο βουνό και στην ύπαιθρο.

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι το κυνήγι από τη φύση του ασκείται αποκλειστικά στην ύπαιθρο, και αποτελεί την πιο «μοναχική» από όλες τις γνωστές αθλητικές δραστηριότητες, η Κ.Σ.Ε. θεωρεί απαράδεκτο να υπάρξει κάθε άλλη ανάγνωση πέρα από αυτή.

Οι πρωινές δηλώσεις του κ. Πέτσα που τοποθετούν το κυνήγι στις ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι τουλάχιστον ακατανόητες, καθώς το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Είναι σαφές ότι κάθε άθληση αποτελεί και ψυχαγωγική δραστηριότητα για τους ανθρώπους που την ασκούν.

Σήμερα είναι Παρασκευή μεσημέρι. Και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΣΕ στέλνει πρώτος S.M.S. ότι αύριο Σάββατο θα μεταβεί για «άθληση» σε βουνό της Μάνδρας Αττικής, όπως οι ίδιες οι κείμενες διατάξεις του επιτρέπουν.

Δεν μου είναι εύκολο, δεν είναι και θεσμικά επιτρεπτό να ζητήσω, να παρακινήσω ή να προτρέψω και από όλους τους άλλους κυνηγούς να πράξουν το ίδιο.

Για όσους, όμως, θελήσουν να κάνουν το ίδιο, υπενθυμίζω ότι είναι ρητή η υποχρέωση τους να αποστείλουν εγκαίρως το S.M.S, να τηρούν όλους τους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και να περιορίζουν τη δραστηριότητα τους εντός των ορίων του νομού κατοικίας τους.

Για οτιδήποτε νεότερο υπάρξει από τις συνεχείς επαφές που πραγματοποιεί η Συνομοσπονδία με τους αρμόδιους φορείς, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση.

Εκτός αν βγει Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης όπου ρητά θα απαγορεύεται το κυνήγι.

Print
Back To Top