ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΡΜΠΑΣ. Γεννήθηκα με τα Ιρλανδικά Σέττερ (VIDEO)

Μιλά στον Δημοσθένη Βαρβέρη

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΡΜΠΑΣ. Γεννήθηκα με τα Ιρλανδικά Σέττερ (VIDEO)

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς. Υπήρχε οικογενειακή παράδοση;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σε πολύ μικρή ηλικία μου άρεσε η ενασχόληση με τα σκυλιά. Ο πατέρας μου έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στο να μπει και τον εμένα το, “μικρόβιο” καθώς ήταν φανατικός κυνηγός και κυνόφιλος. Η εκπαίδευση και ενασχόληση του με τα Ιρλανδικά Σεττερ ήταν για εμένα ένα πρωτόγνωρο και ιδιαίτερο συναίσθημα, όπου η μετέπειτα εξέλιξη του μου έγινε τρόπος ζωής.

Είσαι κυνηγός;

Ναι βέβαια, πιστεύω το να είσαι κυνηγός είναι ένα προαιώνιο ένστικτο που ακολουθεί το DNA σε ορισμένους ανθρώπους. Κυνηγός γεννιέσαι δεν γίνεσαι. Και επειδή στις μέρες μας η έννοια του κυνηγού βάλεται από από παντού θέλω να σημειώσω ότι, κυνηγός δεν σημαίνει σκοτώνω οτι κινείται. Ο σωστός κυνηγός είναι πάνω από όλα φυσιολάτρης, έχει κυνηγετική παιδία και ξέρει να σέβεται τα ζώα, και την φύση, έτσι ώστε να συμβάλλει στην σωστή διαχείρισή της.

Πώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος εκτροφέας;

Πιστεύω ότι ο σύγχρονος εκτροφέας είναι σωστό να εκμεταλλευτεί τα προτερήματα και της ανέσεις που υπάρχουν σήμερα. Ειδικότερα θά σας πω οτι από τα πιο απλά αλλά και σημαντικά, είναι η σταθεροποίηση σε ορισμένες φυλές σκύλων. Άν κοιτάξουμε πολύ παλιότερα θά δούμε τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν ορισμένοι εκτροφείς σκύλων για την σταθεροποίηση των φύλων. Μετέπειτα έρχεται η εξέλιξη της διατροφής των σκύλων. Σήμερα υπάρχουν πολύ πιο ποιοτικές τροφές και συμπληρώματα, επίσης περισσότερα φάρμακα. Παλιότερα υστερούσαν στην σωστή διατροφή τους με αποτέλεσμα την κακή ανάπτυξη των κουταβιών και την συντήρηση των ενήλικων σκύλων κ.λ.π.

Πέρα όμως από αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι ένας σωστός εκτροφέας πρέπει να είναι πρώτα από όλα γνώστης της φυλής όπου αποφάσισε να υπηρετήσει. Να έχει γνώμονα την σωστή και τίμια εκτροφή, και όχι απλά το κέρδος. Να είναι εγγεγραμμένος στον ΚΟΕ για να μπορεί να εγγράφει τις γέννες των σκύλων, έτσι ώστε να τηρεί όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που απαιτούνται. Βέβαια πρέπει να γνωρίζει το επίσημο πρότυπο που έχει δώσει η κάθε φυλή από την χώρα καταγωγής του, έτσι ώστε η κατεύθυνση της εκτροφής του να είναι σωστή.

Ο κάθε σωστός εκτροφέας πρέπει να δίνει την δυνατότητα αξιολόγησης των σκύλων εκτροφής του. Αυτό σημαίνει συμμετοχή σε επίσημες εκθέσεις μορφολογίας και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, όπου οι σκύλοι θά αξιολογηθούν και θά κριθούν ανάλογα. Η διευκρίνιση μου σε αυτό το αναγκαίο κριτήριο των σκύλων, είναι ότι οι κριτές πρέπει να είναι τίμιοι και γνώστες των φυλών που επιλέχθηκαν να αξιολογήσουν. Δυστυχώς μετά λύπης μου, έχω διαπιστώσει λανθασμένες αξιολογήσεις σκύλων, εξαιτίας ημιμάθειας των κριτών. Άλλο όμορφος σκύλος και άλλο σωστός μορφολογικά. Ένας σωστός μορφολογικά σκύλος είναι πάντα όμορφος.

Η εγκατάσταση του εκτροφείου παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο, καθώς και η επιμελής καθαριότητά του. Το άλλο θέμα πού πρέπει να προσέξει ένας εκτροφέας είναι η ψυχοσύνθεση που βγάζουν τα σκυλιά που “γεννάει”. Είναι ένα θέμα που θά πρέπει να παρατηρείται από την μικρή ηλικία των κουταβιών μέχρι και την ενηλικίωση καθώς και η επαφή με τους νέους ιδιοκτήτες των σκύλων που αποφάσισε να τα δώσει, έτσι ώστε να παρακολουθεί την μετέπειτα εξέλιξή τους. Η εκτροφή δεν είναι απλά ένα χόμπι ή ένα επάγγελμα, είναι ιδιαίτερος τρόπος ζωής.

Εκπαίδευση, μια δύσκολη υπόθεση ή είναι ρουτίνα για έναν επαγγελματία;

Άν θεωρήσεις την εκπαίδευση των σκύλων ρουτίνα, τότε δεν είσαι σωστός επαγγελματίας εκπαιδευτής. Η εκπαίδευση των σκύλων έχει πάντα ένα βαθμό δυσκολίας, που αυξομειώνεται ανάλογα βέβαια σε τι φάση βρίσκεται ο σκύλος που πρέπει να εκπαιδευτεί. Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής θα πρέπει να ψυχολογίσει τον ανεκπαίδευτο σκύλο και να βγάλει εις πέρας την εκπαίδευσή του, με όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Έχεις να κάνεις με ένα πλάσμα που είναι ευαίσθητο και έχει τον δικό του χαρακτήρα. Ο εκπαιδευτής θα πρέπει να ψυχολογίσει και να αναπτύξει μια σχέση επικοινωνίας και βέλτιστης εμπιστοσύνης. Ο σκύλος από την φύση του είναι ένα ζώο που λειτουργεί με ιεραρχία μέσα στην αγέλη. Έτσι λοιπόν ο εκπαιδευτής καλείται να πειθαρχήσει έναντι του σκύλου και να δείξει την στάση ιεραρχίας. Η στάση αυτή θά δείξει στον σκύλο τον ρόλο του “Αρχηγού”, κερδίζοντας τον σεβασμό και την αγάπη του.

Γιατί επέλεξες ιρλανδικά Σεττερ; Τι σε τράβηξε σ’ αυτά;

Επέλεξα την εκτροφή των Ιρλανδικών Σεττερ, γιατί πολύ απλά γεννήθηκα με αυτά. Ο πατέρας μου είχε Ιρλανδικά Σέττερ πριν γεννηθώ εγώ. Είναι τα πρώτα σκυλιά που ήρθα σε επαφή από τότε που γεννήθηκα λοιπόν. Βέβαια υπήρξαν και άλλες φυλές στο ενδιάμεσο, αλλά χωρίς να υπερτερούν έναντι των ιρλανδικών. Ο ακριβής λόγος που επέλεξα να ασχοληθώ με αυτή την αξιόλογη φυλή είναι ο χαρακτήρας αυτού του θαυμάσιου σκύλου. Η ευγενής και αρχοντική κορμοστασιά του, μέχρι το σφοδρό και εκρηκτικό ταμπεραμέντο του. Είναι ένας ιδιαίτερος σκύλος για ιδιαίτερους ανθρώπους. Η αφοσίωση του προς το “αφεντικό” του και ο τρόπος επικοινωνίας του είναι αδιαμφισβήτητα ασυναγώνιστος. Ο ιδιαίτερος τρόπος εργασίας του ως προς το κυνήγι τον καθιστά υπέρτατη φυλή. Μαζί του στο κυνήγι νιώθεις ότι έχεις έναν απόλυτα πιστό συνεργάτη που τον ενθουσιάζει σε κάθε του στιγμή. Ένας σκύλος που θα κυνηγήσει για εσένα και όχι για πάρτη του. Ένας σκύλος που αν δεν τον ζήσεις, όσα και να πω θα είναι ατελείωτα και συγχρόνως λίγα...

Μόνο ιρλανδικά Σεττερ ή εκπαιδεύεις και άλλες φυλές;

Εκπαιδεύω όλες τις φυλές σκύλων ανεξάρτητα από την χρησιμότητά τους. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, όλες οι φυλές σκύλων πρέπει να εκπαιδεύονται στην βασική υπακοή ανεξάρτητα την χρησιμότητα τους. Βέβαια η ειδίκευση στα κυνηγόσκυλα είναι το πιο όμορφο κομμάτι της εκπαίδευσής μου.

Πώς βλέπεις την εκτροφή στην Ελλάδα; Έχουμε κάνει τα απαραίτητα βήματα προόδου;

Η εκτροφή στην Ελλάδα εξελίσσεται μετ’ εμποδίων αργά και σταθερά, χωρίς βέβαια να λείπουν τα κακώς κείμενα από ημιμαθείς και μή επαγγελματίες εκτροφείς. Βέβαια να αναφέρω ότι όλοι οι εκτροφείς στην Ελλάδα έχουν μπει στο στόχαστρο των δήθεν φιλοζωικών οργανώσεων που έχουν απώτερο σκοπό την εξάλειψη των κυνοτροφείων. Ναι μεν αλλά, σε ένα δέντρο δεν είναι όλοι καρποί σάπιοι, πρέπει να γίνεται διαχωρισμός. Ο κυνολογικός όμιλος Ελλάδος σε συνεργασία με τον ΟΚΑΔΕ συμβάλλουν και μάχονται για την διατήρηση της εκτροφικής προσπάθειας των ελληνικών εκτροφείων. Έχουμε φυλές σκύλων στη Ελλάδα που έχουν ιστορία από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν μπορεί να σβήσουν έτσι απλά. Όπως ο ελληνικός ιχνηλάτης, ο κρητικός, ο ποιμενικός Ηπείρου κ.α. Η σωστή διαχείριση της εκτροφής θα φέρει την ανοδική εξέλιξη της σε όλες τις φυλές σκύλων.

Η αγώνες βοηθάνε ή όχι;

Κάθε αγώνας που πραγματοποιείται έχει σκοπό την αξιολόγηση των κυνηγετικών σκύλων. Ο κριτής θα είναι σε θέση να κρίνει τον σκύλο σε ένα τερέν είτε αυτό έχει να κάνει με άγριο θήραμα ή στημένο. Μέσα σε ένα τέταρτο, το οποίο είναι το χρονικό περιθώριο που δίνεται στον σκύλο να αξιολογηθεί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Ούτε από την πλευρά του κριτή, ούτε βέβαια και από την πλευρά του σκύλου. Οι λόγοι ποικίλουν. Εάν θεωρήσουμε ότι ο αγώνας είναι σε άγριο θήραμα π.χ. μπεκάτσα και ο σκύλος δεν βρει στον τόπο που κλήθηκε να ερευνήσει, δεν θά πάρει “πόντο”. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος δεν είναι καλός κυνηγός. Ή αντίστοιχα σε ένα στημένο θήραμα κακής ποιότητας δεν εντοπίσει και να φερμάρει, επίσης δεν σημαίνει ότι σκύλος δεν έχει κυνηγετικές ικανότητες. Βέβαια οι αγώνες μπορούν να αναδείξουν ένα καλό κυνηγετικό σκύλο, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απόλυτο. Επίσης, ανεξάρτητα αν βρει θήραμα ο σκύλος ή όχι. Ο σωστός κριτής θα είναι σε θέση να αναφερθεί στο εργασιακό στυλ του σκύλου. Δηλαδή εάν η έρευνα κατά τον καλπασμό ή κίνηση στα λασέ και μέχρι την κορύφωση της φέρμας, ο σκύλος εκφράζει την φυλή.

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις σε ένα κουτάβι;

Το πρώτο πράγμα που μαθαίνω σε ένα κουτάβι είναι να ανταποκρίνεται στην φωνή μου όταν απευθύνομαι σε αυτό φωνάζοντάς το. Μετά ακολουθούνται μια σειρά εντολών καθώς μεγαλώνει και αναπτύσσεται η επικοινωνία μεταξύ μας. Η συμβουλή μου στους νέους ιδιοκτήτες σκύλων, θα πρέπει να είναι σε θέση να φροντίσουν την διατροφή και την επιμέλεια του σκύλου μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 6 μηνών τουλάχιστον, που θά πρέπει να απευθυνθούν σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή.

Μια συμβουλή για τους νέους ιδιοκτήτες σκύλων για το πώς πρέπει να αγοράζουν και τι πρέπει να προσέξουν.

Για αυτούς που δεν έχουν αποκτήσει ακόμη σκύλο και είναι στην αναζήτηση αγοράς. Θα πρέπει να επιλέξουν την φυλή που τους ταιριάζει βάση του χαρακτήρα τους, τα θηράματα και τον τόπο που κυνηγούν, και βέβαια το στυλ κυνηγετικού σκύλου που θα τους ταιριάζει και θα τους εξυπηρετεί στο κυνήγι. Άλλο στυλ και εύρος έρευνας έχει ένα ποϊντερ και άλλο ένα Ιρλανδικό Σέττερ. Εφόσον έχουν επιλέξει την φυλή που θέλουν να ασχοληθούν και ενημερώθηκαν διαβάζοντας βιβλία και άρθρα που έχουν γραφτεί από ειδικούς, εκτροφείς κλπ, θά πρέπει να απευθυνθούν σε έναν εκτροφέα που να τηρεί όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις. Η άμεση επαφή με τον εκτροφέα και η δυνατότητα συζήτησης μαζί του, μπορεί δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα στην αγορά.

Ο εκτροφέας θά πρέπει να είναι σε ευχάριστη θέση να σας δείξει τα κουτάβια και τους γεννήτορες αυτών. Για να σας παραδώσει ένα κουτάβι, θά πρέπει πρώτα να έχει απογαλακτιστεί από την μητέρα του. Να έχει λάβει τις απαραίτητες αποπαρασιτώσεις και εννοείται τον απαραίτητο εμβολιασμό ανάλογα την ηλικία του. Τα κουτάβια πρέπει να είναι αρτιμελή, χαρούμενα χωρίς να δείχνουν φοβίες, και εμφανή σημάδια κακής φυσικής κατάστασης. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους γεννήτορες των κουταβιών. Επίσης η εγγραφή τους στον ΚΟΕ, έτσι ώστε να βγει το λεγόμενο (Pedigree) και να αποδεικνύεται η καθαροαιμία τους που είναι απαραίτητη. Εάν οι γεννήτορες έχουν πάρει διακρίσεις σε εκθέσεις μορφολογίας ή σε αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων είναι ένα συν στην ποιότητα των κουταβιών.

Ποίο είναι το πιο συχνό λάθος που κάνουν κατά την γνώμη σας οι ιδιοκτήτες σκύλων;

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων είναι να προσπαθούν να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους χωρίς να έχουν καμία απολύτως γνώση. Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και καταστροφικά. Με συνέπεια η συμβίωση μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου να γίνεται κάθε μέρα πιο δύσκολη και αφόρητη. Το θέμα είναι ότι ένας σκύλος που έχει περάσει από κακή διαχείριση υποτιθέμενης εκπαίδευσης, μπορεί να αφήσει κατάλοιπα και ψυχοσυνθετικά προβλήματα μη αναστρέψιμα. Το να καταλαβαίνεις τι θέλει ο σκύλος είναι πάντα μόνο, θέμα εκπαίδευσης ή είναι κάτι που το αποκτάς με τα χρόνια συμβίωσης μαζί του. Ένας πρωταρχικός ρόλος για να αποκτήσεις επικοινωνία με τον σκύλο σου, είναι να σκέφτεσαι σαν σκύλος. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να μπαίνουμε στη θέση του σκύλου και να καταλάβουμε ότι είναι ένα ζώο που έχει τον δικό του τρόπο σκέψεις και έκφρασης. Τα σημάδια επικοινωνίας του είναι διαφορετικά από τον άνθρωπο, αν προσέξεις καί δώσεις χρόνο, θά μάθεις από αυτόν τον τρόπο που επικοινωνεί με εμάς αυτά που θέλει. Το “γιατί” της αφηρημάδας και των απροσδόκητων κινήσεών του.

Είσαι εκτροφέας που θέλει να εξελίξει την φυλή που εκτρέφει;

Ο στόχος της εκτροφικής μου προσπάθειας για εμένα είναι να μπορώ να διατηρήσω τα στάνταρ πρότυπο της φυλή πού ορίζει το επίσημα η Ιρλανδία. Όσα χρόνια θα υπηρετώ αυτή την φυλή, θα προσπαθώ τα σκυλιά που εκτρέφω να συνδυάζουν σωστή μορφολογία και κυνηγετικές ικανότητες, όπως πρέπει να είναι ένα καθαρόαιμος Ιρλανδικός κόκκινος διάβολος. Η εξέλιξη που λένε ορισμένοι εκτροφείς, ανάλογα με τα δικά τους θέλω, έχουν φέρει την καταστροφή των καθαρόαιμων φυλών.

Δείχνεις τα σκυλιά σου σε αγώνες ή εκθέσεις μορφολογίας;

Ναι, σε ορισμένους αγώνες, όπως σε άγριο θήραμα (μπεκατσίνι ή πέρδικα). Σε εκθέσεις μορφολογίας κάθε χρόνο δείχνω σκύλους, οι οποίοι παίρνουν αξιόλογες διακρίσεις.

Θά ήθελες να αλλάξει κάτι στους αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων όσον αφορά τα Ιρλανδικά Σεττερ;

Νάι, θα ήθελα να γίνονται αγώνες μόνο για Ιρλανδικά Σέττερ όπως γίνονται στο εξωτερικό. Να κρίνονται από διεθνείς κριτές που να γνωρίζουν καλά το εργασιακό τους στυλ. Και βέβαια να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εσένα ως εκτροφέας;

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμένα είναι όταν τα σκυλιά που εκτρέφω, τα βλέπω να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται όπως οι γεννήτορές τους. Οι νέοι ιδιοκτήτες βέβαια που θα δώσω τα κουτάβια παίζουν και αυτοί σημαντικό ρόλο στην ηθική ανταμοιβή, καθώς η ευχαρίστηση που λαμβάνω από αυτούς είναι η μεγαλύτερη μου χαρά.

Ποια είναι τα κριτήρια που αποφασίζεις να δώσεις ένα κουτάβι σε ένα νέο ιδιοκτήτη;

Πρώτα από όλα αν δεν είναι γνώστης της φυλής και να ξέρει ορισμένα πράγματα, να μπορεί να έχει την ευγενή θέληση να τον μάθω τι σημαίνει Ιρλανδικό Σεττερ. Να έχει χρόνο να ασχοληθεί με το σκυλί που θά πάρει από εμένα, τον ανάλογο χώρο, τις εξόδους στον κυνηγότοπο και την αφοσίωση καθώς και την απαραίτητη αγάπη που χρειάζεται.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO 

ΚατηγορίαΚΥΝΟΦΙΛΙΑ
Print
Back To Top