Η Πρακτική Σκοποβολή μέσα από τα μάτια του Νίκου Καβουκλή.

Α.Ο.Ρ. - Αθλητικός Όμιλος Ραβδωτών - 10 Μαρτίου 2021

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 9263
  • 0 Σχόλια
Η Πρακτική Σκοποβολή μέσα από τα μάτια του Νίκου Καβουκλή.

Αγαπητοί συναθλητές και φίλοι,

Αναπόφευκτα φτάσαμε στη στιγμή της προεκλογικής παρουσίασης. Αν και προσωπικά οι διαδικασίες αυτοπροβολής με αφήνουν αδιάφορο, κρίνω σκόπιμο και ορθό να πάρετε μια γεύση των απόψεων και του τι επιδιώκω, ώστε σε περίπτωση που με ψηφίσετε, να ξέρετε τι να περιμένετε και να μην απογοητευτείτε. 

Μέσα από τη δική μου οπτική ως πρώην σκοπευτής υψηλών επιδόσεων και διακρίσεων αλλά και ως προπονητή, θα ήθελα να σας μεταφέρω το πως εγώ οραματίζομαι το μέλλον της πρακτικής σκοποβολής, ήδη από το 1997.

Δυστυχώς, αν και ήμουν αθλητής υψηλότατων επιδόσεων και δυνατοτήτων για διεθνείς διακρίσεις, βίωσα από πρώτο χέρι την αδιαφορία της διοίκησης για αξιοποίηση της δυναμικής αυτής, και επίσης φαίνεται, ότι αυτή η τακτική έχει διαχρονικό χαρακτήρα και  έχουν χαθεί μεγάλες και πολλές ευκαιρίες εξέλιξης. Θέλοντας όμως να είμαι δίκαιος θα σημειώσω εδώ, ότι δεν οφείλετε μόνο στην κακοδιαχείριση της διοίκησης της πρακτικής σκοποβολής, αλλά και στην αδιαφορία και  τον ερασιτεχνισμό τόσο μιας μεγάλης μερίδας  σωματείων όσο και σκοπευτών… Έχω βιώσει και ως σκοπευτής και ως προπονητής την αδιαφορία, και τον ερασιτεχνισμό αυτό τόσο από τις  διοικήσεις όσο και από σωματεία – αθλητές.

Με την τακτική αυτή της αδιαφορίας, και της αποσπασματικής τυχαίας προσέγγισης αναλώνονται σε  πρακτικές μεγάλου εντυπωσιασμού χαμηλής αξίας, σπατάλης πόρων και ενέργειας, τα όποια αποτελέσματα είναι τυχαία, έχουν μικρή διάρκεια, και αντί να προσθέτουν αξία και προβλέψιμη εξέλιξη στο άθλημα παγιώνουν μια κατάσταση στασιμότητας.

Όσο δε αφορά την λειτουργία της Διοίκησης, κατά την γνώμη μου για να μπορέσει να αναπτυχτεί και να αποδώσει στο κοινωνικό σύνολο πρέπει να μην επηρεάζεται από την πολιτική. 

Η διοίκηση πρέπει να αποτελεί μια οργανωμένη διαδικασία μέσω της οποίας καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια να επιτευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά αποτελέσματα, για όσο το δυνατόν περισσότερους  ανθρώπους, στον συντομότερο δυνατό χρόνο και καταβάλλοντας τη  λιγότερη  δυνατή ενέργεια. 

Οι βασικές Άξιες /Αρχές τις οποίες ακολουθώ και βάσει αυτών σκοπεύω να δουλέψω, είναι αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ενδιαφέρον για το κοινό όφελος. Ανεξάρτητα με το προσωπικό μας μικρό συμφέρον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που θα ωφελήσει περισσότερο το σύνολο της σκοποβολής. Αξιοκρατική λοιπόν και Ορθολογική επιλογή προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες. 

Η Φιλοσοφία μου σχετικά με την πορεία της πρακτικής σκοποβολής είναι η πρόσβαση και η εξωστρέφεια. Η σκοποβολή μπορεί και πρέπει  να ετοιμαστεί, να οργανωθεί, και να προβληθεί  ώστε να προσελκύσει νέους αθλητές.

Το Όραμα μου είναι η πρακτική σκοποβολή επιτέλους να φύγει από τα πρόχειρα σκοπευτήρια με τις υποτυπώδεις υποδομές της ντροπής, να βελτιωθεί τόσο σε εικόνα  όσο και επί τις ουσίας ώστε να γίνει σεβαστή και αναγνωρίσιμη ως αθλητική δραστηριότητα.

Στόχος  μου είναι να οργανωθεί – τυποποιηθεί  η διαδικασία εκπαίδευσης σε μεγάλη κλίμακα ώστε να υιοθετηθούν συγκεκριμένες γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές ιδιαίτερα από τους νεοεισερχόμενους αθλητές. 

 Να δημιουργηθούν  ακαδημίες με σκοπό μεθοδευμένη εκπαίδευση καλής και υψηλής επίδοσης, φυτώρια αθλητών.

 Να γίνεται  αναζήτηση, επιλογή  και αξιοποίηση ταλέντων και σκοπευτών που έχουν δυνατότητες εξέλιξης.

Να δημιουργηθούν ομάδες ευέλπιδων σκοπευτών επιτέλους αξιοκρατικά, να επενδύσουμε στους αθλητές που έχουν δυνατότητες εξέλιξης και να τους ενισχύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Θα εκπαιδεύονται, θα υποστηρίζονται και θα παρακολουθούνται στενά καθ’ όλη την διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας από ικανούς προπονητές και άλλους  επιστημονικούς συνεργάτες, ώστε να  στελεχώνουν την εθνική μας ομάδα, την κορυφή της πυραμίδας της σκοπευτικής επίδοσης.

Επιτέλους να  ασχοληθούμε αξιοκρατικά και μεθοδικά χρησιμοποιώντας το κατάλληλο δυναμικό,  ώστε να  έχουμε σταθερή θετική εξέλιξη, οι μέθοδοι μας θα πρέπει να είναι μέθοδοι επένδυσης, κατευθυνόμενης δημιουργίας του μέλλοντος της πρακτικής σκοποβολής.

Εύλογα, Θα ρωτήσει κανείς γιατί μας τα λες τώρα; Διότι, όποιοι με γνωρίζουν καλά και είναι (λίγοι και διαλεχτοί αυτοί), ξέρουν, ότι αυτές ήταν πάντοτε οι απόψεις μου, αλλά γνώριζα, ότι  μόνος σε έναν βολεμένο χώρο δεν έχω καμία ελπίδα, τώρα η  συγκυρία  είναι τέτοια ώστε βρέθηκαν μερικοί αξιόλογοι με ανοικτά μυαλά και υπάρχει  μια δυνατότητα συνεργασίας  που δίνει ελπίδα.

Ο Νίκος Καβουκλής είναι Προπονητής Σκοποβολής ΓΓΑ, πιστοποιημένος στις αθλητικές επιστήμες, στη διδακτική αθλητικών δραστηριοτήτων και την αθλητική ψυχολογία.

 

ΚατηγορίαΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Print
Back To Top