Το κοντάκι και η σημασία του στην σωστή σκόπευση.

Του Γιώργου Ανδριανόπουλου

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 12350
  • 0 Σχόλια
Το κοντάκι και η σημασία του στην σωστή σκόπευση.

Αυτό που θα προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν απλά και περιεκτικά είναι το κοντάκι του λειόκαννου όπλου, είτε κυνηγετικά, είτε σκοπευτικά. Αρχικά θεωρώ σωστό να ξεκαθαρίσουμε ότι μετρικά, το κοντάκι εξειδικεύεται ανάλογα τη χρήση που το πρoορίζουμε. Άλλο το κοντάκι του TRAP, άλλο το κοντάκι του SKEET, άλλο του SPORTING και του κυνηγιού, με τα δύο τελευταία να έχουν μια κάποια ομοιότητα, ομιλούντες πάντα για χρήση από το ίδιο άτομο.

Ακόμη και τα καθαρόαιμα κυνηγετικά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, συγκρίνοντας ένα κοντάκι γενικού κυνηγιού με ένα κοντάκι, για παράδειγμα, αποκλειστικά για το λαγοκυνήγι, ή το κυνήγι μπεκάτσας. Ας ξεκινήσουμε να δούμε λοιπόν, τι κάνει το σωστά μετρημένο κοντάκι κατά τη χρήση του όπλου, η οποία διαχωρίζεται σε δύο στάδια. Το πρώτο είναι η αβίαστη και με την πρέπουσα ευκολία επώμιση. Αυτή προϋποθέτει όμως ο χρήστης να επωμίζει κάθε φορά σταθερά κι όχι κάθε φορά με άλλον, τρόπο γιατί αυτό παύει τη λειτουργία του μετρημένου κοντακίου. Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, το αμέσως επόμενο βήμα της σωστής επώμισης, είναι η άμεση και πλήρης ευθυγράμμιση της κάννης του όπλου με το κυρίαρχο μάτι μας. Δηλαδή να κοιτά και να καταλήγει εκεί που ορίζει το κυρίαρχο μάτι, χωρίς να απαιτείται διόρθωση γιατί είτε στο κυνήγι, είτε στο σκοπευτήριο έχουμε να κάνουμε πάντα με κινούμενο στόχο ως επί το πλείστον, άρα χρόνος για διορθώσεις δεν υπάρχει.

Πριν προχωρήσουμε, μέχρι εδώ, πριν την μέτρηση και την κατασκευή ενός κοντακίου, βλέπουμε πως έχουμε να σταθεροποιήσουμε την επώμιση μας, αλλά και να βρει ο καθένας μας το κυρίαρχο μάτι του και να “σκουπίζει” τους κινούμενους στόχους έχοντας και τα δύο μάτια ανοιχτά.

Διόφθαλμη σκόπευση 

Το ποσό σημαντική είναι η διόφθαλμη σκόπευση και πόσο αλλοιώνεται το “φάσμα” των αισθήσεων μας κλείνοντας το ένα μας μάτι. Mπορούμε να πάρουμε μια γεύση προσπαθώντας να κάνουμε το ίδιο οδηγώντας. Στη διαδικασία της διόφθαλμης σκόπευσης, το κυρίαρχο μάτι εστιάζει στο στόχο, ενώ το περιφερειακό αντιλαμβάνεται όλες τις άλλες χρήσιμες παραμέτρους για την καταβολή του στόχου, όπως ταχύτητα, βάθος κλπ. Μια ενδεικτική δυσλειτουργία ενός κακώς μετρημένου - στημένου κοντακίου, είναι το υπερβολικό κλώτσημα στο ζυγωματικό, χαστούκι, η οποία προέρχεται από δύο βασικές αιτίες. Η πρώτη η οποία είναι και η πιο συνήθης, είναι η κακή γεωμετρία του κοντακίου, ενώ η δεύτερη δεν ευθύνεται ο κατασκευαστής, είναι η δομή του ξύλου που δε μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα κατά την κατασκευή, αλλά αποτυπώνεται εκ των υστέρων, εφ' όσων έχει τηρηθεί φυσικά η βασική αρχή στησίματος του κοντακίου.

Θεωρώ ότι αξίζει μια αναφορά έστω μικρή στα σύγχρονα ημιαυτόματα, που κατά την αγορά τους συνοδεύονται με διάφορες φλάντζες διόρθωσης. Δεν μπορώ να μην πω ότι είναι ένας χρήσιμος συμβιβασμός και ανέξοδη λύση, αν και παραμένουν μακριά από το μετρημένο και στημένο κοντάκι, διότι όταν μετακινούμε με τη φλάντζα ένα κοντάκι, αλλάζουμε την ίδια στιγμή κάποιες παραμέτρους που δεν θα έπρεπε. Όταν μετακινούμε ένα κοντάκι είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω για να διορθώσουμε το ύψος, τότε αλλάζει η γωνία στήριξης του πέλματος και αν δεν είναι σύμφωνα με τον σωματότυπο μας επιφέρουν άσχημα αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές όμως οι φλάντζες, επιφέρουν κάποιες βελτιώσεις, που χωρίς αυτές φυσικά δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Όλα αυτά όμως έχουν να κάνουν φυσικά με τον παράγοντα άνθρωπο, που ευτυχώς διαθέτει τεράστια προσαρμοστικότητα. Φτάσαμε να επιλέξουμε το λειόκαννο που μας αρέσει, που πιστεύουμε θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας ξοδεύοντας ένα σεβαστό ποσό για την απόκτηση του, όμως δεν προβαίνουμε στο έξοδο της κατασκευής ενός δικού μας, προσωπικού και μοναδικού κοντακίου. Όσοι έχουν μπει στην διαδικασία αυτή, έρχονται να πιστοποιήσουν την ρήση “Το κοντάκι σκοτώνει” και ξέρουν πολύ καλά, πώς μόνο τότε ο καθένας θα δείξει πραγματικά αυτό που είναι. Γιατί πάντα λόγω προσαρμοστικότητας ο καλός σκοπευτής θα είναι καλός, ο μέτριος μέτριος κι ο κακός πάντα κακός, χωρίς όμως να αποτυπώνουν ειλικρινά και ξεκάθαρα το 100% των πραγματικών ικανοτήτων τους.

Εύχομαι σε όλους μια καλή κυνηγετική σεζόν με σταθερό χέρι και ξεκάθαρα μάτια και πάντα, μα πάντα ποτέ δεν πατάμε τη σκανδάλη αν το μάτι ή σωστότερα τα μάτια, δεν ξεκαθαρίσουν και δεν ονοματίσουν το στόχο μας!

ΚατηγορίαΟΠΛΟΥΡΓΟΣ
Print
Back To Top