Γιώργος Αραμπατζής - Πρόεδρος ΚΣΕ - Ο κυνηγός είναι περήφανος για τη δραστηριότητά του!

Μιλά στον Δημοσθένη Βαρβέρη

Γιώργος Αραμπατζής - Πρόεδρος ΚΣΕ - Ο κυνηγός είναι περήφανος για τη δραστηριότητά του!

Συνέντευξη # Αύγουστος 2019

Ο κυνηγός είναι περήφανος για τη δραστηριότητά του, θέλω να βελτιώσω την εικόνα του στην κοινωνία!

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη, συνάντησα τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας κο Γιώργο Αραμπατζή στο γραφείο του. Η γνωριμία μας αλλά και η εκτίμηση μου στο πρόσωπό του ξεπερνάει τα 30 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή της συνομιλίας μας διέκρινα την αγωνία του για το κυνήγι στην χώρα μας, ακόμα και σε επίπεδο έκδοσης της νέας Ρυθμιστικής Απόφασης για την περίοδο 2019 – 2020. Πάντα μετά από μια κυβερνητική αλλαγή, τα πρόσωπα αλλάζουν και η ανασφάλεια που μας έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια, μας κάνει να μην είμαστε σίγουροι για τίποτα. Όσες φορές χρειάστηκε να μιλήσουμε τηλεφωνικά μετά από αυτή την κατ΄ιδίαν συνάντηση, ακόμα και το Σαββατοκύριακο, ήταν πάντα στα γραφεία της ΚΣΕ. Είναι αλήθεια ότι έχει πολύ δύσκολη δουλειά μπροστά του. Είναι άνθρωπος μορφωμένος, απλός, λογικός, ικανός, γνωρίζει το κυνήγι πολύ καλά, με γνωριμίες πανευρωπαϊκές. Πιστεύω ότι μαζί με το έμπειρο επιτελείο της Συνομοσπονδίας μπορούν να ξεπεράσουν τις αντκειμενικές δυσκολίες. Ας τον γνωρίσουμε όμως μέσα από τη συζήτησή μας...

Θέλω μια σύντομη περιγραφή της κυνηγετικής σου διαδρομής. Δώσε μας την εικόνα του πώς ξεκίνησες, που, με τι όπλο και σε ποιο θήραμα.

Μικρό παιδί ακόμα, με κοντά παντελονάκια, με θυμάμαι να αφήνω το ποδόσφαιρο και τους φίλους μου για να ακολουθήσω τους κυνηγούς στο όρος Αιγάλεω, λίγο πιο πάνω από το σπίτι μου στο Κερατσίνι. Πρώτο όπλο στα 16 μου ένα γαλλικό Flobert, ξέρετε αυτά με τους μεταλλικούς κάλυκες. Πρώτο μου θήραμα ένας κότσιφας στην αγριελιά, λίγο πιο πάνω από το σπίτι μου, που ακόμα θυμάμαι την κάθε στιγμή… με κάθε λεπτομέρεια!

Αρχίζοντας ως απλός κυνηγός, θύμισε μας πότε ξεκινά η ενασχόλησή σου με τη συλλογική δράση και αρχικά από ποια θέση.

Η πρώτη μου κυνηγετική άδεια εκδόθηκε το 1983 από τον Κ.Σ. Πειραιά, εκεί θα εκδοθεί και η κυνηγετική μου άδεια το 2019. Η ενασχόληση μου με τα κοινά του κυνηγιού ξεκίνησε δέκα χρόνια αργότερα, το 1993 όπου τότε εκλέχτηκα για πρώτη φορά μέλος του Δ.Σ. της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Μαχητής και υπερασπιστής του κυνηγίου με βάθος δεκαετιών. Πλέον πρόεδρος και ηγέτης της κυνηγετικής φαμίλιας. Έζησες το χθες, βιώνεις το σήμερα, μάχεσαι για το αύριο. Αγωνιάς γι’ αυτό ή δηλώνεις αισιόδοξος;

Αγωνιώ για το μέλλον δηλώνοντας αισιόδοξος. Αγωνιώ γιατί δεν μπορούμε πάντα να κατευθύνουμε τις εξελίξεις, δηλώνω αισιόδοξος γιατί το οικοδόμημα των Κυνηγετικών Οργανώσεων έχει δοκιμαστεί και έχει στιβαρά θεμέλια, δραστήριους και έμπειρους ανθρώπους στη διοίκηση και αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτή τη σταθερή δομή… παραμένω αισιόδοξος.

Ανερχόμενος στη θέση του Προέδρου ποιες ήταν οι κυριότερες παρεμβάσεις - μεταβολές που κρίνεις ως επιβεβλημένες για να εφαρμοστούν στο κυνήγι;

Ο Νίκος ο Παπαδόδημας είχε προσφέρει πολλά, πάρα πολλά και θέλω να συνεχίσω και να βελτιώσω, από το μετερίζι μου, το έργο του. Πρωταρχικός σκοπός μου είναι η διατήρηση των κεκτημένων και η διεκδίκηση νέων ρυθμίσεων ευνοϊκότερων για το κυνήγι σε χώρο, χρόνο και είδη θα πω συμπτυγμένα!

Επίσης, θέλω να βελτιώσω την εικόνα του Έλληνα κυνηγού στην κοινωνία. Με λίγα λόγια, προσπαθώ να γίνουμε πιο εξωστρεφείς. Εξωστρέφεια των κυνηγών σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητάς μας. Εξωστρέφεια στο τι είναι κυνήγι, πώς γίνεται, που αποσκοπεί και τι προσφέρει. Ο κυνηγός είναι περήφανος για τη δραστηριότητά του. Το κυνήγι δεν μειώνει πληθυσμούς, το κυνήγι διαχειρίζεται τους πληθυσμούς των ειδών. Το κυνήγι διεξάγεται αειφορικά, γι’ αυτό έχουμε θηράματα όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι πρέπει να ΜΑΘΟΥΝ ότι ο κυνηγός είναι διαχειριστής και προστάτης της φύσης.

Φέρνοντας εικόνες του χθες και συγκρίνοντας τες με το σήμερα, θεωρείς ότι ωριμάσαμε, βελτιωθήκαμε, γίναμε ποιοτικότεροι σαν κυνηγοί;

Αυτό είναι εμφανέστατο. Ρώτα τον παππού στο χωριό πώς, που και πότε κυνηγούσαν και σύγκρινε στην ίδια περιοχή πώς διεξάγεται το κυνήγι σήμερα. Μπορούμε όμως να το βελτιώσουμε και άλλο. Να μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες κυνηγοί είναι οι μοναδικοί κυνηγοί στον κόσμο που αυτοαστυνομεύονται με τη Θηροφυλακή τους.

Μαζί με όλα στη χώρα αυτή και κυνηγετικά γερνάμε. Πώς θα μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο υπέρ μας και να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση;

Η γήρανση του πληθυσμού και των κυνηγών είναι γεγονός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρνά πίσω, όπως δεν γυρνάει και ο κόσμος στα χωριά πίσω, όπου η ζωή μακριά από την πόλη έδινε διαφορετικά βιώματα και εικόνες, από αυτά που ο σημερινός άνθρωπος λαμβάνει στις μεγαλουπόλεις που έχει στοιβαχτεί. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο σημερινός άνθρωπος είναι ότι η επαφή με τη φύση, που προσφέρει το κυνήγι, βελτιώνει τη ψυχική διάθεση και την υγεία του ατόμου. Πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, πίσω στην φύση, ως κυνηγοί πλέον και σε αυτό τον τομέα η Κ.Σ.Ε. δουλεύει.

Ως Πρόεδρος της ΚΣΕ, σαν απλός Έλληνας κυνηγός με εμπειρία και βιώματα, τι πιστεύεις ότι χρειάζεται η ΚΣΕ και οι ΚΣ να «δανειστούν» από τον κάθε κυνηγό, να το αξιοποιήσουν και να του το επιστρέψουν προς όφελος του;

Πρέπει όλοι να συσπειρωθούμε γύρω από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους μας. Είναι η δύναμή μας και η εγγύηση για τη συνέχιση της δραστηριότητάς μας. Ο κάθε ένας από εμάς έχει διαφορετικές ιδέες και βιώματα, καθώς και ικανότητες. Όλα αυτά πρέπει να κατατεθούν στον Κυνηγετικό μας Σύλλογο και στη συνέχεια θα πρέπει να αξιοποιηθούν, λειτουργώντας ανταποδοτικά. Ένα απλό παράδειγμα είναι τα προγράμματα ΑΡΤΕΜΙΣ, όπου τα πρωτογενή στοιχεία παρέχονται από τους κυνηγούς και στη συνέχεια συμπληρώνουν τις μελέτες μας. Τα συνολικά αυτά στοιχεία μας εξασφαλίζουν τη συνέχιση της δραστηριότητάς μας.

Ο Έλληνας κυνηγός στοχοποιείται από διάφορες αντικυνηγετικές ομάδες, είτε στον τρόπο μεταφοράς του σκύλου του, είτε στο καρτέρι που κάθεται, ακόμη και στο διαδίκτυο. Τι θα συμβουλεύατε να πράξει και πώς να συμπεριφερθεί, αν βρεθεί κάποιος μας σε τέτοια κατάσταση. και τι μπορεί να κάνει η ΚΣΕ με τις νομικές της υπηρεσίες;

Όλα αυτά πηγάζουν από την απομάκρυνση του ανθρώπου από την φύση και τη ζωή στην ύπαιθρο. Από τον καναπέ του Συντάγματος πλέον όλοι εκφράζουν μία άποψη χωρίς να έχουν γνώση. Η λύση είναι ο σωστά ενημερωμένος κυνηγός. Ο κυνηγός που θα έχει άριστη γνώση όλων των παραμέτρων του κυνηγιού. Αυτός ο κυνηγός μπορεί να απαντήσει και να βάλει στη θέση του κάθε έναν παράλογο, καθώς το κυνήγι είναι μια συνταγματικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα που διέπεται από αυστηρότατους κανόνες που έχει θεσπίσει η πολιτεία. Αν γνωρίζει εις βάθος τα ανωτέρω δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Όσον αφορά στη νομική προάσπιση του κυνηγιού, η Κ.Σ.Ε., κατά περίπτωση, αξιολογεί τις διάφορες περιπτώσεις και ανάλογα επεμβαίνει με το Νομικό της τμήμα. Έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν σε δημοσιεύματα Τύπου και σε ανθρώπους που δημόσια εκφράζονταν με προσβλητικά σχόλια για τη δραστηριότητά μας.

Με χαρά μας σας είδαμε δίπλα στις μεγάλες κυνοφιλικές επιτυχίες και εκδηλώσεις. Επιτέλους η ΚΣΕ συνοδοιπορεί, δια του προέδρου της, εμφανέστατα με τον κυνόφιλο.

Όλοι είμαστε κυνηγοί και όλοι θέλουμε το καλό του κυνηγιού. Κάτω από αυτόν τον τίτλο τιμής του κυνηγού πρέπει να συσπειρωθούμε. Και αυτό προσπαθεί να κάνει η Κ.Σ.Ε. να συγκεντρώσει και να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα «όπλα» που εμείς οι κυνηγοί έχουμε. Όλοι είμαστε απαραίτητοι: και αυτοί που αγαπάμε τα όπλα και αυτοί που αγαπάμε τα σκυλιά και αυτοί που αγαπάμε και τα δύο.

Είναι στα σχέδια και τις προθέσεις σας, πέραν της κυνοφιλίας, να γλυκοκοιτάξουμε και να σταθούμε και δίπλα στον κυνηγό σκοπευτή; Να βρεθεί κάποια φόρμουλα για να «ξεκλειδώσουν» οι χώροι άθλησης και γνώσης, σκοπευτήρια, στον κυνηγό στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να κυνηγά από το νοτιότερο έως το βορειότερο άκρο της ελληνικής περιφέρειας, με χρήση της κυνηγετικής του άδειας, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε χώρους άθλησης πολλοί εκ των οποίων είναι και «περιουσία» του;

Εν μέρει νομίζω ότι η ερώτηση απαντήθηκε, ακριβώς παραπάνω. Η Κ.Σ.Ε. διαθέτει έγκριτους Νομικούς και ήδη έχει καταθέσει τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο για τον τρόπο που θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε και ευχάριστα νέα.

Τα κράτη εντός και εκτός Ε.Ε. εφαρμόζουν τη δική τους πολιτική σχετικά με το κυνήγι και τη θηραματική διαχείριση. Στη χώρα μας οι κυνηγοί θεωρούνται «αδικημένοι», αφού στα γειτονικά Σκόπια και τη Βουλγαρία, το κυνήγι ξεκινά 20 και 10 μέρες αντίστοιχα νωρίτερα. Υπάρχει προοπτική, αλλά και δυνατότητα, κάτι μελλοντικά να αλλάξει;

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν εναρμονιστεί με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Τα Σκόπια βρίσκονται εκτός Ε.Ε. Δυστυχώς για εμάς λειτουργούν αυτοβούλως και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, καθώς δεν υπόκεινται ακόμα σε οποιονδήποτε έλεγχο. Η Βουλγαρία, όπως και εμείς, είναι μέλος της Ε.Ε. Σε κάθε χώρα έχει δοθεί από την Ε.Ε. μια max κυνηγετική περίοδο για κάθε είδος της πτηνοπανίδας. Κάθε χώρα μπορεί μόνο να μειώσει και όχι να αυξήσει αυτή την περίοδο. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που κυνηγάει στο max όλα τα είδη πουλιών.

Ο Έλληνας κυνηγός εξακολουθεί να παραμένει στην «ουρά» των Ευρωπαίων, αφού η χρήση των ραβδωτών όπλων εξακολουθεί να απαγορεύεται. Που βρισκόμαστε στο θέμα αυτό και τι προβλέπεται να γίνει;

Σε ετήσια βάση κατατίθεται πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση για τη χρήση ραβδωτών όπλων στο κυνήγι. Τα συναρμόδια Υπουργεία δείχνουν απροθυμία για μια τέτοια ενέργεια και κανένας δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία από την Πολιτεία για μία νομοθετική ρύθμιση που θα επέτρεπε το ραβδωτό στην Ελλάδα. Δυστυχώς η κυνηγετική μας κουλτούρα κατά το παρελθόν διέφερε από αυτή άλλων ευρωπαϊκών χωρών και η χρήση ραβδωτών δεν έχει γίνει κτήμα των πολιτικών μας.

Τα σχέδια του συνόλου των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι να εντάξουν το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου σε προγράμματα Natura, ιδρύοντας και εγκαθιστώντας Φορείς Διαχείρισης ως «επιτηρητές-προστάτες» της χλωροπανίδας. Πόσο ανησυχητικός είναι αυτός ο σχεδιασμός για το μέλλον του κυνηγιού;

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 όλες οι περιοχές Natura της χώρας μας ανήκουν σε κάποιο φορέα διαχείρισης. Αυτό που πρέπει όλοι να εμπεδώσουν είναι ότι η άσκηση της θήρας στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 είναι νόμιμη, ενώ σε καμία διάταξη Νόμου, Οδηγίας, Κανονισμού κ.λπ. δεν επιβάλλεται η απαγόρευση κυνηγίου σε αυτές τις περιοχές. Η όποια απαγόρευση θήρας προταθεί εντός αυτών των περιοχών θα πρέπει πρωτίστως να αποδεικνύει πως η κυνηγετική δραστηριότητα αποτελεί δραστηριότητα, η οποία δρα αρνητικά στην διατήρηση του προστατευταίου αντικειμένου της συγκεκριμένης περιοχής. Πιστέψτε με οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν το επιστημονικό προσωπικό, που θα αντικρούσει κάθε παράλογη πρόταση απαγόρευσης.

Πώς συμβουλεύει ο Γιώργος Αραμπατζής, σαν παλιός κυνηγός, τους νεότερους να ζήσουν το υπέροχο ταξίδι της κυνηγοσύνης την ερχόμενη σεζόν και πώς θα ήταν περήφανος σαν πρόεδρος της ΚΣΕ να τη δει να εξελίσσεται;

Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που προσφέρει σημαντικά κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Εύχομαι όλοι να νιώσουν στον μέγιστο βαθμό όλα αυτά συναισθήματα που βιώνει ένας κυνηγός, τα οποία περιβάλλονται από ένα πέπλο μυστηρίου, που οι επιστήμονες ακόμη δεν κατόρθωσαν να ξεδιαλύνουν. Η θήρα αποτελεί διαχειριστικό μέσο αειφορικής εκμετάλλευσης ενός ανανεώσιμου φυσικού πόρου και ταυτόχρονα είναι ένα κίνητρο διαχείρισης και προστασίας των οικοτόπων των ειδών, θηρεύσιμων και μη, ενώ ο κυνηγός είναι ο άμεσος εκφραστής της.

Θα ήθελα να συμβουλέψω όλους τους κυνηγούς, να προσέχουν την ασφάλειά τη δικιά τους και των συγκυνηγών τους και να ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις και τους κανόνες που διέπουν τη θήρα. Περήφανος θα είμαι μόνο αν τη νέα χρονιά δεν έχουμε κανένα ατύχημα και δεν διαπιστωθεί καμμία παραβατική συμπεριφορά.

ΚατηγορίαΠΡΟΣΩΠΑ
Print
Back To Top