Παρατείνεται η απαγόρευση μετακίνησης σε δάση, περιοχές Natura, εθνικούς δρυμούς, άλση κλπ

Του Δημοσθένη Βαρβέρη

Παρατείνεται η απαγόρευση μετακίνησης σε δάση, περιοχές Natura, εθνικούς δρυμούς, άλση κλπ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Παρατείνεται για μια εβδομάδα ακόμη, έως την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ετέθη σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μετακίνηση με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, διέλευση ή παραμονή σε (α) περιοχές NATURA, (β) δάση, (γ) εθνικούς δρυμούς, (δ) αισθητικά δάση και (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών, για τις περιφερειακές ενότητες των οποίων ο ημερήσιος χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, φέρει κατ’ ελάχιστο κατηγορία κινδύνου (βαθμίδα) 4 (τέσσερα).

Για το ίδιο χρονικό διάστημα διατηρούνται σε ισχύ και οι εξαιρέσεις του πρώτου άρθρου της Π.Ν.Π. (δείτε ΕΔΩ). Ειδικότερα, οι απαγορεύσεις του πρώτου άρθρου της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 138) εξαιρετικώς δεν καταλαμβάνουν:

  1. Κατοικημένες περιοχές,
  2. θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές,
  3. ποτάμια και λιμναία συστήματα και
  4. τουριστικές εκμεταλλεύσεις.

Δεν καταλαμβάνουν επίσης όσους μετακινούνται εντός του εθνικού οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της απαγόρευσης, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου του πρώτου και του δεύτερου άρθρου είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), οι Δασικές Υπηρεσίες και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

ΚατηγορίαΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Print
Back To Top