Αφρικανική πανώλη των χοίρων – Λήψη μέτρων μετά τα κρούσματα στην Βουλγαρία.

Επιμέλεια: Νίκος Ρακιτζής

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 8714
  • 0 Σχόλια
Αφρικανική πανώλη των χοίρων – Λήψη μέτρων μετά τα κρούσματα στην Βουλγαρία.

Νέα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων επιβεβαιώθηκαν στη γειτονική Βουλγαρία, με την αρμόδια υπηρεσία στην χώρα μας να εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές να εφαρμόσουν πιστά τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις 18, 19 και 20 Αυγούστου μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων 3 πρωτογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους στην Βουλγαρία στις περιοχές Pazardzhik – η οποία αφορούσε συστηματική εκτροφή αποτελούμενη από 13.000 χοίρους.

Να σημειωθεί ότι στη Βουλγαρία από την αρχή του έτους έως και τις 23.08.2021, έχουν εντοπιστεί τέσσερις εστίες σε κατοικίδιους χοίρους και 193 εστίες σε αγριόχοιρους.

Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος στη χώρα και αποφευχθεί μια επιζωοτία, εφίσταται η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές για την πιστή εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:

  • 1) Στην άμεση συγκρότηση των Περιφερειακών Συντονιστικών Οργάνων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας µε στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών, σύμφωνα µε το Σχέδιο Μείωσης του Πληθυσμού των Αγριόχοιρων.
  • 2) Στην εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε αγριόχοιρους και τα υβρίδια αυτών.
  • 3) Στον έλεγχο των μέτρων βιοασφάλειας στα κυνηγετικά πεδία.
  • 4) Στην εντατικοποίηση της Παθητικής και Ενεργητικής Επιτήρησης σε κατοικίδιους χοίρους.
  • 5) Στην εντατικοποίηση των ελέγχων των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • 6) Στην εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Ευρωπαϊκή εκστρατεία για την αφρικανική πανώλη

Σε νέες χώρες επεκτείνει την εκστρατεία για την αφρικανική πανώλη η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) σε μια προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση της στην Ευρώπη. Η εκστρατεία αυτή, απευθύνεται κυρίως σε εκτροφείς σε Βουλγαρία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Σλοβακία, Εσθονία, Ουγγαρία και Ρουμανία και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και την κατανόηση της ΑΠΧ. Απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων και άτομα που έρχονται σε επαφή με χοίρους και αγριογούρουνα, ιδιαίτερα χοιροτρόφους και υλοποιείται με τη βοήθεια τοπικών κτηνιατρικών οργανώσεων, ομάδων αγροτών, κυνηγετικών συλλόγων.

ΠΗΓΗ: in.gr

Κατηγορία ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Print
Back To Top