Ιρλανδικό σέττερ! Τι γίνεται με αυτόν τον κυνηγετικό σκύλο;
Ποιο το ιστορικό του και ποια η αξία του κόκκινου σέττερ;
Αυτός ο σκύλος φέρμας είναι ο πιο σφοδρός και ο πιο παρορμητικός από τα σέττερ!
Χρειάζεται αυστηρή εκγύμναση πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι. Έχει αξιοπρόσεκτα ευαίσθητη όσφρηση, γρήγορη και πλατιά έρευνα με μεγάλη ενεργητικότητα και πολύ σίγουρη φέρμα! Το ιρλανδέζικο σέττερ προέρχεται από την Ιρλανδία. Είναι απόγονος του μεγάλου ηπειρωτικού Επανιέλ και είναι το παλιότερο από τα σέττερ! Το αρχαίο σέττερ, που χρησιμοποιούσαν από πολύ παλιά οι Άγγλοι και Ιρλανδοί κυνηγοί, είχε πολύ πιο ογκώδη μορφή και δύο διαφορετικά χρώματα στο τρίχωμα: το ένα κόκκινο ακαζού και το άλλο άσπρο κόκκινο. Για να ανταποκριθούν σε μια παραξενιά της μόδας, τον 19ο αιώνα, οι Άγγλοι εκτροφείς έκαναν λεπτότερο τον τύπο του σκύλου αυτού με επιμιξίες, Πόιντερ και το αγγλικό σέττερ και κράτησαν, μετά από αυστηρή επιλογή, μόνο τους σκύλους με κατακόκκινο τρίχωμα!
Για να ικανοποιήσουν την ζήτηση από τους θαυμαστές τω σκυλιών για συντροφιά, οι εκτροφείς προσανατόλισαν την επιλογή τους στο χρώμα και την ομορφιά του ιρλανδέζικου σέττερ, που έπεσε έτσι στην δυσμένεια των κυνηγών μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εδώ και λίγα χρόνια όμως, χάρη σε μια εκτροφή προσανατολισμένη ξανά στις κυνηγητικές του ικανότητες, το ιρλανδέζικο σέττερ, πήρε ξανά μια σημαντική θέση ανάμεσα στους αγγλικούς σκύλους φέρμας. Στις μέρες μας, υπολογίζουμε πως υπάρχουν περίπου 30.000 ζώα. Οι ιρλανδέζικοι σέττερ, γενικά είναι στοργικοί, πολύ ζωηροί, και γεμάτη ζωτικότητα. Μερικοί εκπαιδεύονται δύσκολα, πιθανόν, εξαιτίας του ανεξάρτητου χαρακτήρα τους, αλλά με σταθερή μεταχείριση και πολύ άσκηση και αγάπη, μπορεί να γίνουν οι καλύτεροι συνεργάτες στο κυνήγι, αλλά και πολύ καλοί καθώς και πιστοί, σύντροφοι που δίνουν παντού χαρά.
ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Δεν υπάρχει πιο ωραία εικόνα να βλέπεις ένα κόκκινο ιρλανδικό ο σέττερ να τρέχει σε ένα καταπράσινο λιβάδι! Το ευλύγιστο, ελεύθερο και άνετο βάδισμά του, η ευγενική και περήφανη στάση του, το κάνει ένα από τα πιο ελκυστικά σέττερ!
- Κεφάλι: μακρύ, ελαφρύ, ψαλιδωτό.
- Μύτη: μαύρη κατά προτίμηση.
- Ρουθούνια: πολύ ανοιχτά.
- Μουσούδα: ελαφρά τετράγωνη στην άκρη.
- Χείλη: λεπτά.
- Σαγόνια: ίσια μεταξύ τους
- Κρανίο: με σχήμα ωοειδές ανάμεσα στα αυτιά.
- Οσφυϊκά τόξα: τονισμένα και προεξέχουν.
- Μάτια: σκουρόχρωμα μεσαίου μεγέθους.
- Αυτιά: λεπτά, τοποθετημένα προς τα πίσω, χαμηλά και κρεμαστά.
- Κορμός: λαιμός πολύ μυώδης και χωρίς ίχνος διπλοσάγονου.
- Στήθος: πολύ βαθύ.
- Πλευρά: στρογγυλεμένα.
- Ράχη: αρκετά πλατιά.
- Οσφύς: μυώδης ελαφρά τοξωτή.
- Νότα: πολύ μυώδη και πλατιά.
- Ωμοπλάτες: λοξές και επιμήκεις.
- Αγκώνες: τοποθετημένοι χαμηλά.
- Πίσω σκέλη: επιμήκη και πολύ μυώδη από το γοφό ως την ιγνύ, δυνατά και κοντά από την ιγνύ μέχρι το πέλμα.
- Δάχτυλα: σφιχτά και τοξωτά.
- Ουρά: τοποθετημένη χαμηλά, μεσαίου μήκους, χοντρή στη βάση, λεπτή στην κατάληξη. Πρέπει να στέκεται στο ύψος της ράχης ή πιο χαμηλά, αλλά ποτέ ανασηκωμένη.
- Τρίχωμα: τρίχα κοντή και λεπτή στο κεφάλι, στο μπροστινό μέρος των σκελών και στην άκρη των αυτιών. Στον υπόλοιπο κορμό είναι μεσαίου μήκους. Δεν πρέπει να είναι κυματιστή, ούτε με μπούκλες. Τα αυτιά στολίζονται με μεταξένιες φράντζες. Οι φράντζες αυτές βρίσκονται στο πίσω μέρος των σκελών, στην κοιλιά, στο στήθος και στο λάρυγγα.
- Χρώματα: σκούρο κόκκινο προς ακαζού, με λαμπερές ανταύγειες. Αποφεύγονται μαύρες ανταύγειες στο τρίχωμα, άσπρες κηλίδες σε μέτωπο, λαιμό.
- Ύψος: 60-67 εκ.
- Βάρος: 25-32 κιλά.
Το ιρλανδικό Ικο Σέττερ είναι ένα σκυλί με μεγάλο κυνηγετικό πάθος που κυνηγάει όλα τα θηράματα σε όλα τα εδάφη και με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες! Κυνηγά στο βουνό τόσο καλά όσο και στη πεδιάδα, δεν το τρομάζουν τα πυκνά, αλλά ούτε και τα απότομα πετρώδη εδάφη! Αγαπάει το δάσος και πάρα πολύ το νερό, ακόμα και αν είναι παγωμένο! Από την φύση του το ιρλανδικό σέττερ είναι ένα κυνηγόσκυλο και με αυτή την ιδιότητα πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Ονομάστηκε σέττερ, δηλαδή siting dog σε μια εποχή που ακόμη δεν υπήρχαν όπλα. Η δουλειά αυτού του σκύλου ήταν και θα είναι πάντα, να τρέχει με πάθος, να ψάχνει με την μύτη του στον άνεμο και με μεγάλη θέληση να βρίσκει κρυμμένα πουλιά, όπως πέρδικες, μπεκάτσες κ.α, που τις εντοπίζει με μία ιδιαιτερότητα που μόνο αυτό ξέρει! Χαρακτηριστικό αυτού του σκύλου είναι η θέληση για μάθηση και η καλή συνεργασία με το αφεντικό του. Πρέπει να ζει σε στενή ανθρώπινη επαφή, να αισθάνεται αρμονία και να γνωρίζει ότι όλη η οικογένεια τον αγαπάει. Η μοναξιά τον κάνει πολύ δυστυχισμένο. Μόνο ένα ειλικρινά υπάκουο σκυλί είναι κεφάτο και κερδίζει συμπάθεια. Γι αυτό το λόγο πρέπει από μικρή ηλικία να του δοθεί καλή ανατροφή, υπακοή και εκπαίδευση. Όσον αφορά τα προσόντα του στο κυνήγι, αν διαλέξετε ένα ιρλανδικό σέττερ για κυνήγι πέρδικας, να ξέρετε το εξής: το περδικόσκυλο γεννιέται, δεν γίνεται! Στο γενικό σύνολο το ιρλανδικό σέττερ είναι ένας ατσάλινος σκύλος με θέληση και ψυχισμό! Έχει τεράστια αντοχή και μπορεί να κυνηγά ώρες χωρίς να έχει πιει νερό!
Δεν τον φοβίζουν τα απότομα πετρώδη εδάφη, κυνηγά σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Τα σκληρά του πέλματα και δυνατά του πόδια, τον βοηθούν να ερευνά γρήγορα κάθε βραχώδη βουνοκορφή, διασχίζοντας κάθε σκληρό πουρνάρι. Ένα ιρλανδικό σέττερ ξέρει καλά μέχρι που πρέπει να κυνηγήσει τις πέρδικες, θέλει συνεργασία με το αφεντικό του, γι’ αυτό τον λόγο, μετά από μερικά μέτρα, πάντα θα γυρίσει και θα κοιτάξει το αφεντικό του περιμένοντας κάποια εντολή, κάτι που κανένα άλλο κυνηγόσκυλο δεν κάνει! Η φέρμα του στη πέρδικα είναι όρθια με λίγο κατεβασμένο το κεφάλι, χτυπώντας αστραπιαία τα πόδια του, τα οποία καρφώνονται στο έδαφος σαν σπαθιά! Η ούρα του είναι άλλοτε κατεβασμένη και άλλοτε οριζόντια στο ύψος της ράχης του. Τα χείλη πάλλονται με γρήγορους ρυθμούς, όπως και η καρδιά του και οι τρίχες της ράχης του είναι σηκωμένες.
Η ελαφριά του κατασκευή, η τεράστια δύναμη και εξυπνάδα του και το μεγάλο πάθος του θα φέρει εις πέρας κάθε κυνηγετική αποστολή. Το κυνήγι της βελουδομάτας (μπεκάτσας) στο δάσος με ένα ιρλανδικό σέττερ μπορεί να αποτυπώσει στο μυαλό του κυνηγού υπέροχες στιγμές φάσεων σε θέαμα και απόδοση και γι αυτό έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί έναντι των ξάδερφών του, ό,τι γεννήθηκε στο δάσος. Όπως ένα παιδί γνωρίζει την μητέρα του και ξέρει πώς να της συμπεριφέρεται, έτσι ξέρει και το ιρλανδικό ο σέττερ να συμπεριφέρεται σε αυτό το κυνήγι. Δεν θα το φοβίσει κανένα πυκνό ακόμα και με αγκάθια, αντιθέτως θα το διασχίσει ψάχνοντας για το θήραμα! Η έρευνα στη μπεκάτσα είναι το κάτι άλλο, δεν αφήνει κανένα σημείο του δάσους ανεξιχνίαστο! Πάντα γυρίζει και ψάχνει τον ίδιο τόπο, γι αυτόν τον λόγο δεν του ξεφεύγει τίποτα. Είναι πολλές φορές που θα δείτε ένα ιρλανδικό σέττερ να εντοπίζει μία μπεκάτσα και να είναι σε λάθος σημείο από εσάς, χωρίς να το επιδιώκει εκείνο. Αυτό που θα κάνει εκείνη την στιγμή είναι έναν ολόκληρο κύκλο και να φερμάρει ακριβώς μπροστά σας! Αυτή είναι η συνεργασία που κάνει αυτός ο κόκκινος διάβολος με τον κυνηγό! Το ιρλανδικό σέττερ δεν κυνηγάει για πάρτη του, δίνει όλη την αφοσίωση του και αισθάνεται ευτυχισμένο όταν του δίνει την ηθική ικανοποίηση στο αφεντικό του, με μια υπέροχη κυνηγετική μέρα. Η φέρμα του στη μπεκάτσα είναι όρθια και αρχοντική! Τα χείλη του πάλλονται όπως και η καρδιά με τρελούς παλμούς! Οι τρίχες της ράχης του είναι σηκωμένες σαν ένα μικρό λιοντάρι! Το πόδι του μερικές φορές είναι σηκωμένο και το κρατά σαν να είναι άγαλμα! Η ουρά του είναι κοκαλωμένη στο ύψος της ράχης του. Έτσι λοιπόν, δείχνει στο κυνηγό το σημείο που είναι το θήραμα. Γιατί όταν φερμάρει αυτό το κόκκινο σέττερ, πάντα έχει θήραμα μπροστά του! Δεν κάνει ποτέ λευκές φέρμες! Έχει τύχει κάποιες φορές να είμαι και με άλλους κυνηγούς με τα σκυλιά τους στον ίδιο κυνηγότοπο και να γίνεται το εξής: τα σκυλιά τους να φερμάρουν κάποια ζεστή θέση μια βελουδομάτας, γιατί ίσως είχε βοσκίσει πριν από κάποια ώρα και να μένουν εκεί κάνοντας τον κυνηγό τους να περιμένει καρδιοχτυπώντας άσκοπα για μία ανύπαρκτη μπεκάτσα! Ενώ εγώ προχωρώντας μπροστά με αυτόν τον κόκκινο διάβολο, να την σηκώνω στη πραγματική της θέση. Αυτή είναι η αξία του ιρλανδικού σέττερ.
Βέβαια δεν αμφισβητώ τους υπόλοιπους κυνηγετικούς σκύλους, η κάθε ράτσα έχει φτιαχτεί για έναν μόνο σκοπό, το κυνήγι, καθώς και κάθε κυνηγετικός σκύλος έχει το δικό του στυλ και ταπεραμέντο. Είχα στη κατοχή μου και άλλες κυνηγετικές ράτσες, όπως Πόιντερ, Σέττερ Λάβερακ, Κόκερ Σπάνιελ, Κούρτσχαρ και Πανιέλ της Ποντ Ωντεμέρ. Είναι ανάλογα τι ζητάς από το σκύλο και αν ταιριάζει ο χαρακτήρας σου με αυτόν. Π.χ ένας νευρικός κυνηγός δεν θα ταίριαζε ποτέ με ένα ιρλανδικό σέττερ. Σημαντικό βέβαια είναι, πριν ξεκινήσουμε να πάρουμε οποιαδήποτε ράτσα κυνηγόσκυλου, να εκπαιδεύουμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τον σκύλο! Δεν θα αγοράσουμε ένα κυνηγετικό σκύλο, θα πάμε για κυνήγι και όλα θα είναι τέλεια. Το κάθε κυνηγόσκυλο έχει τα κυνηγετικά του ένστικτα αλλά αυτό δεν αρκεί. Θέλουμε, λοιπόν, αυτά τα ένστικτα να μας τα εκφράσει ο σκύλος με τον σωστό τρόπο, χωρίς όμως να του αλλοιώσουμε βασικά χαρακτηριστικά του! Αυτό γίνεται με την σωστή εκπαίδευση, πολύ υπομονή, αγάπη και χρόνο. Να σκέφτεστε σαν σκύλος. Αυτό είναι το μυστικό της άψογης εκγύμνασης. Να μελετάτε πάντα τις αντιδράσεις του σκύλου σας, ποτέ μην φέρεστε μηχανικά, μην ξεχνάτε ποτέ πως έχετε να κάνετε με ένα πλάσμα ευαίσθητο που έχει τον δικό του χαρακτήρα.
Προσπαθήστε να καταλαβαίνετε πάντα το « γιατί» της επιμονής, της αφηρημάδας του, τον απροσδόκητων κινήσεών του, όχι με απόλυτο τρόπο, αλλά βάζοντας τον εαυτός σας στην θέση του. Ξεκινώντας ένα κουτάβι για την εκπαίδευσή του, πρέπει να μάθει την βασική υπακοή για να μπορεί να είναι πειθαρχημένο. Έτσι το κουτάβι θα μπορεί να ακούει όταν το φωνάζουμε, θα ξέρει να κάθεται, να ξαπλώνει, να μένει στο σημείο που του έχουμε προστάξει καθώς εμείς θα έχουμε την δυνατότητα να απομακρυνόμαστε, χωρίς αυτό να κουνηθεί. Επίσης, θα μπορεί να περπατάει δίπλα μας, χωρίς εκκεντρικότητες, με αρμονία. Πολύ σημαντικό, είναι η κοινωνικοποίηση του με άλλους σκύλους καθώς και η εξοικείωση του με άλλα ζώα και ανθρώπους. Ξεκινώντας ένα κουτάβι την εκπαίδευση κυνηγιού πρέπει να ξεκινήσουμε με το «απόρτ» επαναφορά θηράματος. Είναι η εντολή που θα δίνουμε στο σκύλο για να μας φέρει το σκοτωμένο θήραμα. Στην αρχή δεν θα έρθει σε επαφή με κανένα θήραμα παρά μόνο με κάποιο αντικείμενο το οποίο θα του αρέσει π.χ ένα παλιό γάντι, μια μπάλα, ένα σχοινί.
Για όλες τις ασκήσεις που θα ακολουθήσουν, ο εκπαιδευτής θα πρέπει να ακολουθεί 4 βασικές αρχές: 1) να μην περνάει από την μία άσκηση στην επόμενη πριν πετύχει τέλεια αποτελέσματα, 2) ποτέ να μην σταματά την εκγύμναση όταν αποτυγχάνει, 3) ποτέ να μην συνεχίζει τις ασκήσεις πέρα από τον ορισμένο χρόνο, για να μην κουράσει τον νεαρό σκύλο και 4) ποτέ να μην φωνάζει και να δέρνει το ζώο με κανέναν τρόπο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζει την βασική υπακοή που αναφέρθηκε παραπάνω, αλλιώς ποτέ δεν θα μπορέσετε να επιτύχετε στον σκύλο σας τέλεια και ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν δεν ξέρει αυτούς τους στοιχειώδης κανόνες. Ένα ιρλανδικό σέττερ δεν είναι ενεργητικό και χαρούμενο μόνο στο κυνηγότοπο, αλλά και στο σπίτι, του αρέσει πολύ η ζωή μέσα στην οικογένεια και τα χάδια. Δε πρέπει να το αφήνουμε, λοιπόν, μόνο του σε έναν χώρο, θέλει καθημερινή φροντίδα και χάδι, του αρέσει να ασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί του, η προσοχή και τα παιχνίδια τον κάνουν πραγματικά χαρούμενο. Αν και γνωρίζει μόνο ένα αφεντικό, όσον αφορά το κυνήγι, στην οικογένεια τους υπακούει όλους. Θέλει ανθρώπους που να έχουν ενέργεια και γνώσεις για ένα ιρλανδικό σέττερ γιατί πρέπει να ξέρουν ότι έχουν στα χέρια τους κάτι ξεχωριστό το οποίο έχει πολλά χαρίσματα και αρετές αλλά και δύσκολο χαρακτήρα.
Γι΄ αυτόν τον λόγο δεν το συνιστώ σε αρχάριους και νευρικούς κυνηγούς. Το όνομα του ιρλανδικού σέττερ καθιερώθηκε από την λέσχη των ιρλανδικών σέττερ Ολστερ, το 1876. Παλιότερα ήταν γνωστός σαν « κόκκινος σπάνιελ», αλλά σήμερα η ράτσα λέγεται «κόκκινο σέττερ». Το ιρλανδικό σέττερ ήταν στην αρχή άσπρο- κόκκινο, καταγόμενο από μία ποικιλία σπάνιελ με πιο κοντά πόδια από τις σημερινές ράτσες. Το 19ο αιώνα μετά από έντονες προσπάθειες με επιλεκτικές διασταυρώσεις δημιουργήθηκε το λαμπερό καστανοκόκκινο σέττερ, που κέρδισε βραβεία και καρδιές. Θυμάμαι από πολύ μικρή ηλικία τα ιρλανδικά σέττερ που έφερνε ο πατέρας μου στο σπίτι, τότε σπανίως θα έβλεπες τέτοια σκυλιά, δεν ήταν καθόλου γνωστά. Θυμάμαι επίσης τις εκπαιδεύσεις που έκανε σε αυτά τα σκυλιά, την αφοσίωση που τους έδινε, την φροντίδα και τις πολύωρες εκπαιδευτικές εξορμήσεις. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, όταν ήμουν μικρός, είναι το γεγονός ότι παρόλο που ασχολιόμουν συνέχεια σπίτι με το ιρλανδικό σέττερ του πατέρα μου, αφιερώνοντας πολύ από το χρόνο μου παίζοντας μαζί του, όταν βγαίναμε για κυνήγι με τον πατέρα μου ο σκύλος υπάκουε μόνο σε αυτόν, αφήνοντας τα παιχνίδια και τα χάδια στο σπίτι, αναγνωρίζοντάς τον ως το μοναδικό αφεντικό! Εκείνη την εποχή βλέποντας τον πατέρα μου να εκπαιδεύει το ιρλανδικό σέττερ, απέκτησα αρκετές γνώσεις. Έτσι και εγώ λοιπόν, ξεκίνησα να ασχολούμαι και να έχω στην κατωχή μου ιρλανδικά σέττερ.
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΑΝ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΕΤΤΕΡ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΕΖΙΚΩΝ;
Λέγεται ότι το ιρλανδικό σέττερ είναι το αρχαιότερο από τα σέττερ. Στην Ιρλανδία στα παλιά τα χρόνια υπήρχαν ίσοι πληθυσμοί κόκκινων και ασπροκόκκινων σέττερ και αυτό συνέβαινε πριν αρχίσει η τρέλα των εκθέσεων εκτός Ιρλανδίας. Σε αυτές τις εκθέσεις το άσπρο τρίχωμα σε ορισμένα τμήματα του σώματος δεν ήταν αποδεκτό, ενώ στον Ιρλανδικό και αγγλικό κοινολογικό όμιλο επέτρεπαν τις άσπρες περιοχές του τριχώματος όπως στο στήθος, στα άκρα, στο άκρο της ουράς, στο πρόσωπο και το ρύγχος. Το ιρλανδικό σέττερ έγινε γρήγορα πολύ λαοφιλές και πολύ σκύλοι του τύπου αυτού εξήχθησαν σε άλλες χώρες. Τότε γινόταν η εκτροφή μόνο τύπου εκθέσεων και τα Ιρλανδικά ήταν μεγαλόσωμα με όχι αναπτυγμένο στήθος και πλευρές, με λίγο μυαλό και όχι κυνηγετικές αρετές.
Αυτόν τον τύπο εννοεί ο περισσότερος κόσμος όταν αναφέρεται στο ιρλανδικό σέττερ και είναι κρίμα γιατί τα πραγματικά Ιρλανδικά σέττερ είναι αχτύπητα στο κυνήγι. Για να ικανοποιήσουν την ζήτηση από τους θαυμαστές των σκυλιών για συντροφιά, για εκτροφή προσανατόλισαν την επιλογή τους στο χρώμα και στην ομορφιά του ιρλανδικού σέττερ, που έπεσε έτσι στη δυσμένεια των κυνηγών μετά των παγκόσμιο πόλεμο. Εδώ και λίγα χρόνια όμως χάρη σε μία εκτροφή προσανατολισμένη ξανά στις κυνηγετικές ικανότητες, το ιρλανδικό σέττερ πήρε ξανά μια σημαντική θέση ανάμεσα στους αγγλικούς σκύλους φέρμας. Αυτός ο κίνδυνος εξαφάνισης κυνηγετικών προτύπων των ιρλανδίκων σέττερ είχε σαν αποτέλεσμα την δυσφήμιση, χαρακτηρίζοντας σκύλο του καναπέ, χάνοντας την αξία του σαν κυνηγητικός σκύλος και βέβαια την εκτίμηση των κυνηγών. Τότε λοιπόν, είχε το προβάδισμα το αγγλικό σέττερ, λάβερακ, και με τις αξιόλογες κυνηγετικές αρετές που διέθεται, ήταν πιο δημοφιλές από τις τρεις φυλές σέττερ.
Το ιρλανδικό σέττερ κουβαλούσε την κακή φήμη που το ήθελε εκτός κυνηγιού. Αυτή η κακή φήμη ακούγεται μέχρι και σήμερα, χωρίς βέβαια να ισχύει. Πιστεύω ότι χρειάζεται σωστή ενημέρωση για να καταλάβει κάθε νέος και παλιός κυνηγός ότι αυτά που λέγονταν ίσχυαν στο παρελθόν και όχι σήμερα! Έγιναν αρκετά εκτροφεία στη Ελλάδα εκτρέφοντας αγγλικά σέττερ, πολλές διαφημίσεις, περιοδικά, κυνηγετικα DVD, ώστε ο κόσμος να γνωρίζει μόνο τα αγγλικά σέττερ και να κυριαρχούν έναντι των Ιρλανδικών. Το ενθαρρυντικό είναι ότι στις μέρες μας έχουν γίνει αρκετές εμφανίσεις Ιρλανδικών σέττερ στην Ελλάδα σε κυνηγετικούς αγώνες με πολύ καλές αποδόσεις, αρχίζουν και διαφημίζονται σε περιοδικά και εκτρέφονται με πολύ καλά κυνηγετικά πρότυπα, από σωστούς γεννήτορες, από ελληνικά εκτροφεία και όχι μόνο, έχουμε πολύ καλές αναπαραγωγές ιδιωτών. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει ξανά στην κυνηγετική ζωή μας αυτός ο κόκκινος σέττερ γνωρίζοντας τον νέοι κυνηγοί, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός του στην Ελλάδα.
Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΥ ΣΕΤΤΕΡ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΟΡΤΙΚΙΟΥ
Το ιδιαίτερο ταπεραμέντο, η κυματώδης κίνηση στον κάμπο, η μεγάλη αίσθηση θηράματος και ο ιδιαίτερος καλπασμός του ερευνώντας το θήραμα, το καθιστούν πολύ αποδοτικό και στο κυνήγι ορτυκιού, προσφέροντας στον κυνηγό αξέχαστες κυνηγητικές φάσεις! Το κακό βέβαια στο κυνήγι ορτυκιού με ένα ιρλανδικό σέττερ, είναι λόγο του πλούσιου τριχώματος του, έχει εχθρούς όπως οι κολλιτσίδες, τα άγανα και άλλα, που κολλούν πάω του δυσκολεύοντας την κυνηγετική του έρευνα. Χάρη στην αξιοπρόσεκτη όσφρησή του καταφέρνει και εντοπίζει το θήραμα από πολύ μακριά στριφογυρίζοντας την ουρά του συνεχώς. Στη συνέχεια, παίρνει αναθυμίαση και φερμάρει το ορτύκι σε ικανοποιητική απόσταση με άλλοτε όρθιες φέρμες και μερικές φορές με χαμηλωμένες κοντά στο ύψος της βλάστησης που επικρατεί στον τόπο, θυμίζοντας αιλουροειδή, με αποτέλεσμα να χαρίζει ένα πολύ ωραίο θέαμα.
ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ;
Στην Ελλάδα υπάρχουν επώνυμοι και αξιόλογοι εκτροφείς, που είναι γνώστες των Ιρλανδικών σέττερ, με αρκετές διακρίσεις σε κυνηγετικούς αγώνες και αγώνες μορφολογίας. Τα εκτρέφουν με σωστά πρότυπα, σε εκτροφεία σωστών προδιαγραφών, με την απαραίτητη πιστοποίηση. Επίσης, υπάρχουν αξιόλογοι ιδιότητες, γνώστες τω πραγμάτων, που έχουν Ιρλανδικά σέττερ πιστοποιημένα από κάποιο κοινολογικό όμιλο όπως Κ.Ο.Ε κ.α. Ακόμα υπάρχουν αξιόλογα εκτροφεία, σε κάποιες χώρες τις Ευρώπης, με πολύ καλούς γεννήτορες, οι οποίοι εκτρέφουν ιρλανδικά σέττερ με πολύ καλές προδιαγραφές και με σωστά κυνηγετικά πρότυπα. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή γιατί στην Ευρώπη εκτρέφονται ακόμη, ιρλανδικά σέττερ χωρίς κυνηγετικές ικανότητες και ένστικτα, με λανθασμένο σωματότυπο, κάνοντας μια εκτροφή προσανατολισμένη μόνο σε εκθέσεις ομορφιάς και όχι μορφολογίας. Η μορφολογία δεν σημαίνει ότι πρέπει απλά να είναι ένα όμορφο σκυλί, αλλά να ανταποκρίνεται στο επίσημο πρότυπο που δίνει η Ιρλανδία. Έτσι μόνο μπορεί να έχει την σωστή κατασκευή για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο κυνήγι. Κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται να φτάσετε μέχρι την Ευρώπη για μια αγορά ιρλανδικού σέττερ. Εμπιστευτείτε έλληνες εκτροφείς με τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις. Το ιρλανδικό σέττερ ήταν και θα είναι ένας ιδιαίτερος σκύλος για ιδιαίτερους ανθρώπους. Με τον ευγενή χαρακτήρα του και την αξιοπρόσεκτη ομορφιά του θα κερδίσει την καρδιά σας και με τις κυνηγετικές του αρετές τον σεβασμό σας!