Μπεκάτσα: περίοδος 2023-2024. Στην αναζήτηση της βασίλισσας του δάσους!

Στέφανος Τσίρμπας - Εκτροφέας ιρλανδικών Σέττερ - Εκπαιδευτής

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 9468
  • 0 Σχόλια
Μπεκάτσα: περίοδος 2023-2024. Στην αναζήτηση της βασίλισσας του δάσους!

Οι απανταχού μπεκατσάδες ξεκινούν τήν αναζήτησή της, περίπου τίς πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι σύμμαχος και συγχρόνως αντίπαλος αν αυτές δεν είναι οι σωστές τιμές για την εποχή. Για νά μπορούμε νά κάνουμε πιο στοχευμένες αναζητήσεις, πρέπει να κρατάμε πάντα τις ημερομηνίες όπου έχουν μπει μπεκάτσες τις προηγούμενες χρονιές. Έτσι ώστε ανάλογα τον καιρό που επικρατεί, νά μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένη αναζήτηση και να έχουμε την πολυπόθητη συνάντηση μαζί της.

Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις σκανδιναβικές χώρες πρέπει να παρατηρούνται οι καιρικές συνθήκες, καθώς αυτές θα δημιουργήσουν την ανάγκη για τό μεγάλο ταξίδι στην χώρα μας.

Οι πρώτες αφίξεις φάνηκαν στην Ελλάδα αρχές Οκτωβρίου. Αν και οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά υψηλές για την εποχή με την ανομβρία να επιμένει να κρατά το έδαφος ξηρό και άγονο οι πρώτες μπεκάτσες έδωσαν το παρόν σέ ορισμένα ψηλά σημεία. Συνήθως τα πρώτα μέρη που επιλέγει να ξεκουραστεί από το μεγάλο της ταξίδι είναι στα έλατα. Εκεί θα βρει σκοτεινές μεριές με όσον το δυνατό υγρασία και βλάστηση για να μπορέσει να τραφεί με τους αγαπημένους της γεωσκώληκες και όχι μόνο.

Τά πρώτα πουλιά όπου κάνουν την άφιξη τους στα ελληνικά μπεκατσοτόπια, είναι καχύποπτα και ανήσυχα. Δεν θά δεχτούν εύκολα φέρμα από τό σκύλο, με τό παραμικρό θόρυβο και με την αντίληψή της να νιώθει την απειλή του σκύλου και του κυνηγού, θα την κάνει να εκτοξευθεί αστραπιαία από το έδαφος και να χαθεί ξανά μέσα στο δάσος. Από αυτές τις πρώτες μπεκάτσες που έχουν μπει στα έλατα, ορισμένες θα παραμείνουν εκεί μέχρι τά πρώτα χιόνια, και άλλες θα κατέβουν σε χαμηλότερα υψόμετρα πιο νωρίς.

Όπου και να επιλέξει να πάει, είτε πευκοδάσος, ρεματιές και πουρνάρια - όπου αγαπάει πολύ - λόγω εύρεσης τροφής. Πάντα όμως θα έχει γνώμονα την ασφάλειά της, οπότε θα κοιτάξει να βρει μέρη όπου ναι μεν θα έχει τροφή, αλλά και έναν ασφαλή τρόπο διαφυγής από τους θηρευτές της. Αυτές οι πρώτες ανήσυχες μπεκάτσες έχουν το ψευδώνυμο “φαντάσματα”, δικαιολογημένα όμως γιατί όσο και έμπειρος να είναι ο κυνηγετικός μας σκύλος, αυτές έχουν πάντα το πρώτο λόγο. Θα εξαφανιστούν μέσα στο δάσος πριν καν μπορέσουμε να τις πλησιάσουμε, παρά μόνο θα ακούσουμε το χαρακτηριστικό θρόισμα των γρήγορων φτερών της, που θα την κάνει να διαφύγει μέσα στο βασίλειό της.

Έχοντας μπει πλέον στον Νοέμβριο, δυστυχώς με λιγοστές βροχές και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή περιμένουμε τα καλά μπασίματα. Ο μήνας αυτός, καθοριστικός για των αριθμών αφίξεων στην Ελλάδα. Κοντά στις 20-25 Νοεμβρίου, και με πανσέληνο θα μπουν και τα τελευταία πουλιά. Γνώμη μου και των περισσοτέρων κυνηγών ανά την Ελλάδα, είναι οτι η χρονιά είναι καλύτερη χρονιά από τήν περσινή, χωρίς όμως να καθιστά τη σεζόν που διανύουμε μια καλή μπεκατσοχρονιά.

Μπεκάτσες μπήκαν νωρίς, αλλά όχι σε μεγάλο αριθμό. Έχει περάσει ο Δεκέμβριος, όπου είναι ο μήνας της. Ο μήνας που αρχίζουμε και ψάχνουμε τά λεγόμενα “κοτέτσια” μέρη όπου έχει εγκατασταθεί η βασίλισσα, νιώθει τήν ασφάλειάς της και βρίσκει εύκολα τροφή.

Στο γενικό σύνολο οι συναντήσεις με την πολυπόθητη βασίλισσα, είναι λιγοστές. Έχοντας αφήσει πίσω μας τον Δεκέμβριο τού 2023 μπήκαμε στο Ιανουάριο του 2024 και η σεζόν εξελίσσεται σε μέτρια, μπερδεμένη, άλλοτε να βρίσκουμε κάποια μαζεμένα πουλιά και άλλοτε στο ίδιο μέρος την άλλη μέρα ούτε μια. Σίγουρα η κλιματολογική αλλαγή έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της συμπεριφοράς αυτού του αξιοθαύμαστου θηράματος, αφήνοντας μας αδιάβαστους.

Η σεζόν είναι περίπου στη μέση, έχοντας σχεδόν μπροστά ολόκληρο Γενάρη με μια μικρή πτώση θερμοκρασίας και τον μετέπειτα μήνα Φεβρουάριο, όπου θα αναζητήσουμε τις επιστρόφιες μπεκάτσες.

Μπεκάτσες όπου θα έχουν σχεδόν την ίδια συμπεριφορά με τις νεόφερτες, ανήσυχες, παρορμητικές, μπορείς να τις συναντήσεις στα πιο απίθανα μέρη, σε ξέφωτα καθαρά σημεία που έχουν πέσει εκεί από το προηγούμενο βράδυ για βοσκή. Μπεκάτσες όπου οι καιρικές συνθήκες, παγετός, χιόνι στά ψηλά, μπορείς να τις συναντήσεις μαζεμένες σέ ένα χαμηλότερο σημείο. Όπως στα μπασίματα έτσι και στα επιστρόφια μπορούμε να παρατηρήσουμε στο σούρουπο την αλλαγή κατεύθυνσης της και των αριθμό των πουλιών, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο σωστή γνώμη για την κατεύθυνση, που μπορούμε να κάνουμε την έρευνα την επόμενη ημέρα.

Όλα τά χρόνια που γράφω για αυτό το αξιοθαύμαστο θήραμα, και όσο θα γράφω, θέλω να επισημάνω τό εξής. Τό καρτέρι της μπεκάτσας γίνεται μόνο χωρίς όπλο, απλά για ενδείξεις! όχι αποδείξεις. Δεν αξίζει να φέρεστε στην βασίλισσα με άτιμο και άναδρο τρόπο.

Ο πραγματικός μπεκατσοκυνηγός είναι πάνω από όλα ένας αθεράπευτος ρομαντικός φυσιολάτρης, όπου το προαιώνιο έντστικο τον καλεί να γίνει ένα με την φύση και να αναζητήσει με τον τετράποδο συνεργάτη του την βασίλισσα του δάσους. Τότε θά αναμετρηθεί ισάξια μαζί της, όταν ο παθιασμένος σκύλος έχει κλειδώσει στα ρουθούνια την αναθυμίασή της και φτάνει στην αποκορύφωση της φέρμας και του τελικού μλποκάρισματός της. Τότε ο μπεκατσοκυνηγός θα πάρει την σωστή θέση επωμίζοντας και ελπίζοντας σε μια εύστοχη τουφεκιά!

Εύχομαι στους φίλους μπεκατσοκυνηγούς καλή συνέχεια στην σεζόν με πάντα γνώμονα την ασφάλειά σας. Να φοράτε τα πορτοκαλί διακριτικά, όπως ορίζει ο νόμος. Να ζείτε τις στιγμές με σεβασμό προς την φύση, τα θηράματα και τον συνάδελφο κυνηγό.

Μπείτε στο μαγικό κόσμο του κυνηγίου και ταξιδέψτε, άλλωστε περισσότερες φορές σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός!

ΚατηγορίαΜΠΕΚΑΤΣΑ
Print
Back To Top