Ορτυκότοποι στον κάμπο των Σερρών, κοντά στον Στρυμώνα.
Κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε πως οι συνάδελφοι εκείνοι που έχουν την τύχη να κυνηγήσουν κοντά στον τόπο διαμονής τους, έχουν ταυτόχρονα και το πάνω χέρι. Γνωρίζουν την περιοχή, ξέρουν τα καλά σημεία και κάπου προς τις αρχές του Ιουλίου έχουν κάνει τις επιλογές τους, βασισμένοι μόνο στις δικές τους εκτιμήσεις.
Στους επισκέπτες συγκαταλέγονται οι κυνηγοί εκείνοι που αν και διαμένουν μακριά, συνηθίζουν να επισκέπτονται τις πατρογονικές εστίες, έχουν ανοίξει δεσμούς με τις αντίστοιχες της συζύγου ή διατηρούν φιλίες στην επαρχία. Όσο μεγαλύτερες είναι οι επαφές και οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει με το ντόπιο κυνηγετικό στοιχείο, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες κάπου να βολευτούν, και σε κάποιο καλό καρτέρι να χωρέσουν.
Σε κάθε περίπτωση, μονίμως άτυχοι είναι οι ξένοι. Αυτοί που ώσπου να αποφασίσουν τον τελικό προορισμό, ανοίγουν συνεχώς χάρτες, ψαρεύουν πληροφορίες, σκαλίζουν αναμνήσεις και φουσκώνουν τους λογαριασμούς με τα κινητά...
Από τους πλουσιότερους θηραματικά κυνηγότοπους της χώρας, οι κάμποι του Κιλκίς.
ΗΜΑΘΙΑ
Εκεί τα είδαμε και τα παρακολουθήσαμε στα ίδια μέρη, όπως και άλλες χρονιές. Στα ποτιστικά, στις όχθες του Λουδία και Αλιάκμονα, όπως και στις θερισμένες σταριές και σε καλλιέργειες που σε λίγο θα έχουν θεριστεί όλες, έμειναν ικανοποιητικοί αριθμοί από τρυγόνια και ορτύκια. Δείξτε προτίμηση προς Μελίκη, Μακροχώρι και στο τμήμα Σχοινάς, Πλατύ και Τρίκαλα. Στα ορτύκια θα τύχει να βρούμε 1 στο χιλιόμετρο και σ' άλλους τόπους 3 ως 6 στα πεντακόσια μέτρα. Πάντως είναι επιβεβαιωμένο πως υπάρχουν αρκετά.
ΠΕΛΛΑ
Μονίμως εγγυημένοι κυνηγότοποι τόσο για τρυγόνια, όσο και για ορτύκια. Περισσότερα τρυγόνια προς Αριδαία, Εξαπλάτανο, Πιπεριές και Ριζοχώρι. Ανακατεμένοι πληθυσμοί και από τα δυο είδη στον απέραντο κάμπο που περιλαμβάνει εκτάσεις από Σκύδρα, ως Κρύα Βρύση. Μάθαμε πως προς τα Γιαννιτσά η παρουσία τους είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με άλλες χρονιές. Στους κάμπους αυτούς ελάχιστοι φεύγουν παραπονούμενοι... Συνεργάτες του Άρτεμις μας είπαν πως στο πρώτο εκπαιδευτικό αρχές Ιουλίου, μέσα σε ένα δίωρο ανάμεσα σε Άγιο Λουκά και Γαλατάδες, σήκωσαν 12 ορτύκια και από τρυγόνια μέτρησαν 9 με συρμό παράλληλο με τα ρέματα.
Το Διαβολόρεμα στον Έβρο παραδοσιακά “μαγνητίζει” τα τρυγόνια.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο κάμπος του Λαγκαδά είναι για πολλούς από τους λατρεμένους τόπους. Αν δεν προκύψει μεγάλη “ανατροπή”, φέτος μάλλον θα αποκτήσει και άλλους λάτρεις. Μάθαμε πως ενδιαφέρον υπάρχει μπόλικο σε Ξυλόπολη, Νικόπολη και Βερτίσκο για τρυγόνια, κάτι κινείται προς την Άσσηρο, Κριθιά, ενώ νοτιότερα, το τμήμα ανάμεσα στις λίμνες κρατάει και λίγα σκόρπια ορτύκια. Αρετή, Ανάληψις, Σχολάρι, Λαγκαδίκια και Περιστερώνας, μάλλον προηγούνται σε ενδιαφέρον.
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Ευλογημένοι κυνηγότοποι, πάντα με ενδιαφέρον και χωρίς κανένα ρίσκο. Έχει τρυγόνια ο τόπος και μάλιστα πολλά. Τα ορτύκια ίσως είναι περισσότερα προς Χιονάτο, Τσάκονη και Κορομηλιά. Ντοπιάρες φάσσες, αγριοπερίστερα, φασσοπερίστερα και πιτσούνια πρώτης γέννας κινούνται στα ρέματα και στις σταριές, με είσοδο από Αλβανία και πορεία από Διποταμιά και μέχρι Νεστόριο. Ως τώρα σιγουριά για τα τρυγόνια δείχνουν κυνηγότοποι σε Οινόη, Μεσοπόταμο, Χιονάτο, Πτελέα και Αγία Άννα. Μικρά και μεγάλα ρέματα έχουν άφθονο, τρεχούμενο νερό, προσφέρουν δροσιά και κυρίως απολαυστικότερο και αποδοτικότερο κυνήγι.
Ατέλειωτοι οι κάμποι της Ημαθίας, πάντα κρύβουν εκπλήξεις...
ΦΛΩΡΙΝΑ
Ελάχιστα ορτύκια και τρυγόνια προς Βεύη και Μελίτη. Στα περάσματα του Σεπτέμβρη εκεί η εικόνα ίσως να αλλάξει προς το ιδιαίτερα ευχάριστο. Σίγουρα κάτι θετικότερο φαίνεται σε Νίκη, Καύκασο και Μεσοχώρι, ενώ προς Ιτέα, Παπαγιάννη και Αγία Μαρίνα οι συναντήσεις ειδικά με τα ορτύκια γίνονται ολοφάνερα συχνότερες. Αρκετά πουλιά κατά μήκος του τρεχούμενου ρέματος, ελάχιστα μέτρα πριν την συνοριακή γραμμή με τα Σκόπια. Απέναντι στα Bitola, ο τόπος είναι γεμάτος από τρυγόνια και φάσσες που ως και τα μέσα Ιουλίου συχνά περνάνε για βοσκή σε δικά μας θερισμένα. “Χρυσάφι” οι πλαγιές που έχουν χωραφάκια σπαρμένα με βίκο.
ΚΙΛΚΙΣ
Για σίγουρες επιτυχίες με τα έως τώρα δεδομένα, πρώτα προς Μουριές και μετά προς Δοϊράνη, Δροσάτο και Αμάραντα. Τα τρυγόνια εκεί φέτος έχουν πληθυσμιακή πιστοποίηση. Χαμηλότερα, προς Χέρσο, Κορομηλιά, Μεγάλη Στέρνα, Καστανιές και Σταυροχώρι, υπάρχει μεγάλο επίσης ενδιαφέρον που περιλαμβάνει και ορτύκια. Στις όχθες του Αξιού προς Ευζώνους, είναι λιγότερα τα τρυγόνια, όμως μαζί τους περνάνε και αρκετές ντοπιάρες φάσσες. Αρκετά ορτύκια και στα δεξιά της Ε.Ο. στο ύψος του Πολύκαστρου.
Μετρημένες στα δάχτυλα οι καλλιέργειες ηλιόσπορων στην Καστοριά.
ΣΕΡΡΕΣ
Στο Άγκιστρο υπάρχουν τα λιγότερα τρυγόνια από κάθε άλλη χρονιά, όμως σύμφωνα με τους ντόπιους η κατάσταση θα βελτιωθεί προς τα τέλη Ιουλίου. Προς Ροδόπολη υπάρχει ενδιαφέρον, ενώ Νέο Πετρίτσι, Βυρώνεια, Ηράκλεια και Σιδηρόκαστρο, κρατάνε καλά. Νοτιότερα τα πουλιά είναι μάλλον περισσότερα, αλλά για να τα βρούμε ανάμεσα σε Αναγέννηση, Βαμβακιά, Προβατά, Σκούταρη και Πεπονιά, θέλουμε ή αρκετό διαθέσιμο χρόνο παρατήρησης, ή την βοήθεια κάποιου ντόπιου. Το ρέμα του Αγγίτη προς Μαυροθάλασσα, Δραβίσκο και Μυρίνη έχει ενδιαφέρον. Να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και πολλά λιόσπορα καβάτζες...
ΞΑΝΘΗ
Φέτος ξαναήρθε η σειρά του τεράστιου κάμπου του Πολύσιτου για να ξαναγράψει ιστορία με πολλά ορτύκια και σημαντικούς αριθμούς από τρυγόνια. Καλή η εικόνα και παρακάτω προς Συδινή, Κουτσό και Σέλινο. Ο Νέστος, παραδοσιακά κρατάει πολλά περισσότερα τρυγόνια προς Κοσμήτη, Ορφανό, Άβατο, ως και τα Μάγγανα. Ανάμικτα αλλά πολύ σκόρπια βρίσκονται τα θηράματα σε Γενισέα, Κουτσό, Μάνδρα και Άβδηρα, ενώ γύρω και νοτιότερα από τους Τοξότες, πέρα από τις σταθερές στη βοσκή ντοπιάρες φάσσες, η εικόνα ακόμη προβληματίζει.
ΡΟΔΟΠΗ
Για εδώ έχουμε την τρίτη κατά σειρά απόλυτα διασταυρωμένη εικόνα. Ο Φιλιούρης για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχει τόσο νερό και μετά την περσινή μέτρια παρουσία θηραμάτων, φέτος είχαμε εντυπωσιακές αφίξεις τρυγονιών προς αυτά τα μέρη. Τώρα με τις γέννες τα πουλιά απλώθηκαν και σ' άλλες περιοχές, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνεχιζόμενος άστατος καιρός δεν τα βοηθάει... Εμείς βεβαιώνουμε θετικά στοιχεία για τα τμήματα των περιοχών ανάμεσα σε Ξυλογανή, Εργάνη, Πελαγία, Βένα και Σαλμώνη. Από την παρουσία των ορτυκιών ντόπιοι φίλοι μας δεν έμειναν ικανοποιημένοι, ωστόσο λόγω του καιρού δεν ερεύνησαν παρά ελάχιστο χώρο και μόνο μεταξύ Ίμερου και Σεβαστής, γιατί η ξαφνική μπόρα τους χάλασε τα σχέδια. Αναζητείστε τις σκόρπιες καλλιέργειες με βίκο και απομονωμένα λιόσπορα σε πλαγιές κοντά σε ρέματα.
Κυνηγότοποι με “τέτοια” τύχη μοιάζουν πρώτο λαχείο...
ΕΒΡΟΣ
Χαμηλά, στο ρέμα της Ιτέας παίζουν κάμποσα τρυγόνια. Στο μέσον, Δαδιά, Μάνδρα και Γιαννούλη, έχουν κάποια τρυγόνια, όμως από ορτύκια επικρατεί απόλυτη φτώχεια. Βορειότερα οι πληθυσμοί γίνονται πολύ πυκνότεροι σε Πύθιο, Θούριο, Ορεστιάδα, Νέα Βύσσα και δίνουν πολλές υποσχέσεις. Ακόμη καλύτερες δείχνουν οι εικόνες γύρω από τα ρέματα του Ερυθροπόταμου, σε Ελληνοχώρι, Μάνη, Ελαφοχώρι και Βρυσικά. Χανδράς και Βάλτος παραμένουν σταθερή αξία για τα ορτύκια. Ο Άρδας, από Καστανιές, Ρύζια, Ελαία και ως τον Κυπρίνο, δεν διατήρησε τα πουλιά που συνήθως φιλοξενεί στις όχθες του, ωστόσο πάντα έχει.
Από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, παρουσιάζουμε μόνο εκείνα που σε συνδυασμό εικόνας και πληροφορίας τα καθιστούν περισσότερο αξιόπιστα. Για Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Πέλλα, Ημαθία και Καστοριά, η εικόνα όσο κι αν μεταβληθεί μέχρι την έναρξη, πάλι θετική θα παραμείνει. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για περιφέρειες ιδίως από το Κιλκίς ως τον Έβρο, τα τερτίπια του καιρού και τα ξαφνικά μπουρίνια που συνήθως αρχίζουν από Ιούλιο, ενδέχεται αν προκύψουν και ανάλογα με την έντασή τους, να προκαλέσουν σημαντικές μετακινήσεις ειδικά ανάμεσα στα τρυγόνια. Υπάρχει όμως καιρός ως την έναρξη και ως τότε ελπίζουμε να βοηθήσουμε με νεότερη ενημέρωση.