Οδηγίες για την φροντίδα της πανίδας της γειτονιάς, κατά την περίοδο του παγετού.

Επιμέλεια: Νίκος Ρακιτζής

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 7126
  • 0 Σχόλια
Οδηγίες για την φροντίδα της πανίδας της γειτονιάς, κατά την περίοδο του παγετού.

H Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης δίνει μερικές απλές συμβουλές για να βοηθήσουμε τα είδη της πανίδας αυτήν την περίοδο.

Τα άγρια ζώα έχουν προσαρμοστεί σε τέτοιες συνθήκες και στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν μηχανισμούς να επιβιώσουν.

Εμείς όμως, τόσο οι πολίτες όσο και οι φορείς και οι αρχές του τόπου, μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο τα ζώα που θα αναζητήσουν καταφύγιο κοντά στις πόλεις και τα χωριά με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να τα διευκολύνουμε.

Πρώτο και κυριότερο, όσοι έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να απομακρύνουμε λίγο από το χιόνι από κάποιο σημείο στη γειτονιά μας. Αρκεί να εμφανιστεί το έδαφος σε ένα ή λίγα τετραγωνικά μέτρα, έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν εκεί τα πτηνά της γειτονιάς, είτε για να τραφούν είτε για να αποφύγουν έστω το παγωμένο χιόνι και να μειώσουν έτσι τις απώλειες θερμότητας που είναι και το ζητούμενο αυτές τις μέρες.

Σε ότι αφορά την τροφή, οι σακούλες του ψωμιού που τρώμε κάθε μεσημέρι περιέχουν υπολείμματα - ψίχουλα τα οποία πολλά είδη (δεκαοχούρες, περιστέρια, σπουργίτια κλπ) θα τα εκτιμούσαν δεόντως. Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αδειάζουμε τις σακούλες του ψωμιού στο πεζοδρόμιο, ή σε άλλο μέρος στο οποίο δεν έχει φτάσει το χιόνι, ή έχει γίνει εκχιονισμός και πολύ σύντομα θα δούμε να συγκεντρώνονται εκεί διάφορα πτηνά να τσιμπήσουν τα ψίχουλα, ανάλογα και με την ποσότητα τροφής που ρίχνουμε. Ομοίως και στο πρεβάζι του μπαλκονιού μας.

Όσοι έχουν κατοικίδιο και το ταΐζουν με ξηρά τροφή, ας συλλέξουν κατά τον ίδιο τρόπο τα υπολείμματα της τροφής της γάτας ή του σκύλου τους και ας τα ρίξουν σε κάποιο σημείο χωρίς χιόνι. Έτσι θα μπορέσουν να βρούνε τροφή και τα είδη που χρειάζονται πρωτεΐνη για να καλύψουν τις ανάγκες τους όπως οι κότσυφες, οι κοκκινολαίμηδες και άλλα. Τα υπολείμματα μπορούμε να τα πατάμε λίγο αν είναι μεγάλα σε μέγεθος έτσι ώστε να μπορούνε ακόμη και μικρά πτηνά να τα καταναλώσουν. Όσοι θέλουν να κάνουν κάτι περισσότερο, μπορούνε να προμηθευτούν μίγματα τροφής για πτηνά από τα σχετικά καταστήματα. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων γνωρίζουν να μας δώσουν μίγματα τροφών τόσο για σποροφάγα όσο και για εντομοφάγα πτηνά.

Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει επίσης το να διατηρήσουμε κάποιο μέρος με νερό που να μην παγώνει για λίγες ώρες, στην αυλή μας ή σε χώρο που δεν περπατούν πεζοί (προς αποφυγή ατυχημάτων αν θα παγώνει το νερό) Τα μικρά πτηνά, ακόμη και το χειμώνα πέραν από την ανάγκη τους για πόσιμο νερό, κάνουν καθημερινά το μπάνιο τους. Αν μπορούμε να ρίχνουμε φρέσκο νερό κατά προτίμηση προς το μεσημέρι για να καθυστερεί να παγώσει, θα τα βοηθήσουμε σε αυτές τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες.

Με δεδομένο το ότι το χιόνι και ο πάγος έχουν περιορίσει σημαντικά τις κινήσεις και τις επιλογές μας, ιδιαίτερα για τις οικογένειες με μικρά παιδιά, η φροντίδα των ζώων της γειτονιάς μας, μπορεί να αποτελέσει μία ιδιαίτερα ευχάριστη αλλά και εκπαιδευτική ενασχόληση, μιας και τα μηνύματα που προκύπτουν από την εθελοντική προσφορά είναι πολλά και χρήσιμα.

ΚατηγορίαΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Print
Back To Top