Τσιχλότοποι με ιστορία!

Kείμενο & φωτογραφίες: Χάρης Αρχοντάκης

Τσιχλότοποι με ιστορία!

Στα καρτέρια του Κούτσουρου Καρδίτσας οι Αντώνης Ντουρούπης και Γιάννης Μάκκας.

Όμως που και πόσοι είναι οι τόποι αυτοί, αφού οι δυνατότητες για μετακίνηση σε κυνηγότοπους όπως οι Γόννοι, η Σούρπη, οι Νιές θεωρούνται απαγορευτικές; Πτελεός, Ράχες, Αχινός, Στυλίδα και Καραβόμυλος είναι διάσημα τσιχλοτόπια, και παραδοσιακά τα μέρη αυτά μαγνητίζουν πουλιά και κυνηγούς από εδώ και πέρα. Από τους Κομποτάδες μέχρι τα Λουτρά Υπάτης υπάρχουν ιδανικοί τσιχλότοποι, όμως δεν κρατάνε πουλιά στις αρχές και είναι καλύτερα να τους προτιμήσουμε αργότερα με την χειμωνιά. Οι κυνηγότοποι σε Σκάρφεια, Μώλο έχουν γνωρίσει ως τώρα και πολύ καλύτερες μέρες αφού ελάχιστα πουλιά κρατήθηκαν εκεί πέρυσι, σε αντίθεση με την Αγία Τριάδα όπου κάποια καρτέρια (Βαρέλια, Κεραίες, Εικονοστάσι, Ποτίστρες) στα απογευματινά ανεβάσματα έσωσαν κάπως τα προσχήματα.

Όμως και εκεί οι ελιές είναι λιγοστές και ενδέχεται τα πουλιά να μετακινηθούν. Αταλάντη και Μεγαπλάτανος, αρχικά δεν θα παρουσιάσουν μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως στο μεσοδιάστημα που ακολουθεί ώσπου να βαρύνει ο καιρός, η εικόνα θα αλλάξει. Σε Αμφίκλεια, Τιθορέα και Μόδι ενδέχεται αρχικά να σημειωθούν εκπληκτικές αποδόσεις στα μπασίματα, αργότερα γίνεται πάντα μια «κοιλιά», όμως κατά κανόνα είναι τσιχλότοποι που απαιτούν κόσμο και πολλά τουφέκια για να ανεμίσουν τα πουλιά.

Υπάρχουν αρκετοί ακόμη καλοί κυνηγότοποι στην περιφέρεια Στερεάς. Αυτοί όμως κατά κανόνα θεωρούνται τα ενδεικτικά βαρόμετρα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε για μετά. Αν πάμε, και μέσα σε αυτούς αντικρύσουμε “μνημόσυνο”, τότε όλοι οι υπόλοιποι “κηδεία” θα έχουν... Κορώνεια, Άη Γιώργης, Σωληνάρι, Υψηλάντης είναι από τους κοντινούς προορισμούς, κυρίως για όσους περπατάνε αρκετά και για εκείνους που γνωρίζουν καλά τα απογευματινά καρτέρια.

 Άσκρη, Μαυρομάτι, Θεσπιές είναι τόποι που θα παραμείνουν ως επιλογές βοηθητικές, του τύπου, “πάμε να δούμε κι εκεί”. Κάλαμος, Ωρωπός, Καπανδρίτι, Βαρνάβας και Μέγαρα θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι βορειότερες περιοχές. Ωστόσο τα μέρη αυτά είναι για όποιον προλάβει να στηθεί στο κατάλληλο καρτέρι.

Η Εύβοια αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σε Ιστιαία, Αιδηψό και Αγία Άννα στα βόρεια, στην Στροφυλιά, γύρω από Ψαχνά, Καμαρίτσα και Νεροτριβιά, κυρίως όμως στα μπασίματα και για λίγο διάστημα μετά. Νοτιότερα, πρός Καθενούς, Αμφιθέα, Λούτσα, Πούρνο, Μίστρο και Θεολόγο, αν περάσουν πουλιά θα έχουμε άριστο ξεκίνημα στα μπασίματα. Συνήθως στα μέρη αυτά οι τσίχλες παραμένουν πυκνότερες σε σχέση με τα βόρεια του νησιού. Και εδώ οι περπατιάρηδες προηγούνται σε ευκαιρίες και απόδοση. Προς την πλευρά της Κύμης επικρατεί συνήθως άλλος Θεός.

Πέρυσι είχαμε από την αρχή φτώχεια και μετριότητα όπως εξ άλλου παντού, όμως με τα πρώτα κρύα στα μέσα Γενάρη αυτή η εικόνα διαφοροποιήθηκε και ιδίως σε τόπους όπως οι Κονίστρες, το Μονόδρι, το Κάδι, οι Κήποι και ο Οξύλινθος, κάποια Σαββατοκύριακα πρός το τέλος οι κυνηγοί τις βρήκαν μαζεμένες.

Στην Κόρινθο, Νεμέα, Κουταλάς, Χιλιομόδι και Άγιος Βασίλειος αναμένονται και πάλι να δώσουν κάποιες καλές μέρες, ενώ και λίγο νοτιότερα, προς Αργολίδα και Επίδαυρο, περιοχές με λιοστάσια, σφιχτές πυκνούρες και πορτοκαλοπερίβολα σε Μαλανδρένι, Στέρνα, Σχινοχώρι, Δήμαινα και Λυγουριό, παραδοσιακά θα αποτελέσουν αγαπημένο προορισμό για όσους περνούν το αυλάκι.

Τα τσιχλομπασίματα λοιπόν είναι προ των πυλών και ας ευχηθούμε για το καλό όλων μας και ιδίως του κυνηγιού να μην μοιάζουν σε τίποτα με τα περυσινά. Καλά βόλια σ΄όλους!

ΚατηγορίαΤΣΙΧΛΕΣ
Print
Back To Top