Σύλλογος Μαχαιροποιών Ελλάδας

Του Αλκιβιάδη Τσάφου

Σύλλογος Μαχαιροποιών Ελλάδας

Στην εποχή μας, στην εποχή της ευκολίας, της φθήνιας και της εύκολης αντιγραφής, ακολουθώντας ξανά τα βήματα των παλαιών μαστόρων το αντικείμενο μαχαίρι κατασκευάζεται χειροποίητα, όπως πολλά αντικείμενα χρήσης της καθημερινότητας μας. Η πολύ δύσκολη τέχνη της μαχαιροποιίας τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα έχει ακολουθήσει μια ανοδική πορεία μέσω των πολλών τεχνιτών που έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν με την κατασκευή αυτού του αντικειμένου.

Δυστυχώς η μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα μας με την περιορισμένη δραστηριότητα των κατοίκων σε ό,τι έχει σχέση με την φύση, καθώς και με τους “φοβικούς νόμους” που θεωρούν όπλο το αντικείμενο-μαχαίρι, καθιστούν την επαγγελματική ασχολία κάποιου με την κατασκευή μαχαιριών μια ασύμφορη επένδυση. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την μηδαμινή έως ανύπαρκτη Ελληνική βιβλιογραφία γύρω από την κατασκευή του μαχαιριού, καθώς και την απουσία παλαιών μαστόρων που να θέλουν και να μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους, τότε καταλαβαίνουμε πως για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό, είναι τρομερά δύσκολο.

Αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς είχε μια πολύ μικρή παρέα νέων ανθρώπων, όπου θέλοντας να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με την κατασκευή μαχαιριών άρχισαν να ψάχνουν για πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο. Έτσι λοιπόν αρχές του 2009 με εμπνευστή τον ερασιτέχνη κρητικό μαχαιροποιό Νικόλα Δονταδάκη, δημιουργείται το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό φόρουμ για το χειροποίητο μαχαίρι. Στην αρχή τα μέλη ήταν πάρα πολύ λίγα, όμως η αγάπη, το μεράκι και η αποκλειστική αφοσίωση στο αντικείμενο κατάφεραν πολύ γρήγορα να εμπλουτίσουν το φόρουμ με πάρα πολλές πληροφορίες γύρω από την κατασκευή χειροποίητου μαχαιριού. Σιγά σιγά και ανέλπιστα τα μέλη του φόρουμ αυξάνονταν και οι γνώσεις που προσφέρονταν απλόχερα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δυστυχώς όμως ο αναπάντεχος και πρόωρος χαμός του ιδρυτή και “ψυχή” του φόρουμ, έμελε να καθυστερήσει και να δυσκολέψει την λειτουργία της κοινότητας για πολύ καιρό. Εκεί όμως φάνηκε η αγάπη και ο ενθουσιασμός όλης της παρέας για το χειροποίητο μαχαίρι, όπου αποφασίστηκε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με νέους υπεύθυνους συντονισμού, και προς τιμή της Μνήμης του ιδρυτή και προς αναβάθμιση των γνώσεων και των εμπειριών κάθε μέλους.

Άνθρωποι που δεν είχαν καμιά σχέση μεταξύ τους, άνθρωποι από όλη, κυριολεκτικά, την Ελλάδα, από την Κρήτη έως την Ορεστιάδα και από την Λευκάδα έως την Σάμο, ενώνουν και μοιράζονται καθημερινά τις γνώσεις τους και προσπαθούν να αναβαθμίσουν και να κάνουν γνωστό στο ευρύτερο “μαχαιρόφιλο” κοινό πως όχι μόνο το Ελληνικό χειροποίητο μαχαίρι δεν έσβησε, αλλά υπάρχει και όσο περνά ο καιρός κάνουν την εμφάνιση τους πραγματικά αριστουργήματα μεταλλουργικής τέχνης. Φυσικά με το πέρασμα του χρόνου πολλοί από αυτούς που ασχολήθηκαν με αυτήν την τέχνη σταμάτησαν ή άλλαξαν κατεύθυνση ώστε πλέον όσοι τεχνίτες έχουν μείνει να είναι αυτοί που πραγματικά αξίζουν της προσοχής του κοινού και που πλέον έχουν φθάσει σε υψηλά επίπεδα ποιοτικών κατασκευών.

Το επόμενο λοιπόν βήμα ήταν αναμενόμενο και δεν ήταν άλλο από την σύσταση του πρώτου πανελλήνιου Συλλόγου Μαχαιροποιών όπου τα μέλη του συνεχίζουν να ασχολούνται με την κατασκευή χειροποίητων μαχαιριών, τα οποία γνωρίζουν τον θαυμασμό και την εκτίμηση του μαχαιρόφιλου κοινού.

Με την πραγματοποίηση δύο εκθέσεων των κατασκευών μας στο κυνηγετικό και όχι μόνο κοινό, λάβαμε μηνύματα πολύ ενθαρρυντικά, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για ακόμα ποιοτικότερα και ομορφότερα χειροποίητα μαχαίρια που θα συντροφεύουν τον κάτοχο και θα περάσουν αναλλοίωτα στις επόμενες γενιές. Μια μικρή πρώτη γεύση της αγάπης του κοινού προς την τέχνη μας πήραμε τον Μάιο του 2018 όταν εκθέσαμε τις κατασκευές μας στο κυνηγετικό κατάστημα Gun & Knife Classics του κου Χρήστου Χατζίωτη με περιορισμένες συμμετοχές μαχαιροποιών λόγω χώρου, που όμως μας έδωσε τα κίνητρα για την επόμενη μεγάλη έκθεση του συλλόγου μας τον περασμένο Νοέμβριο στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. Ήταν η γιορτή της χειροποίητης μαχαιροποϊίας, αφού σε έναν χώρο για δύο ημέρες βρέθηκαν μαχαιροποιοί από όλη τη Ελλάδα, όπου με την απίστευτα μεγάλη προσέλευση των φίλων του μαχαιριού, μας έδωσε την δυνατότητα να ακούσουμε κρίσεις, απόψεις και συμβουλές από κυνηγούς και γενικά από ανθρώπους που λατρεύουν το χειροποίητο μαχαίρι.

ΚατηγορίαΜΑΧΑΙΡΟΠΟΙΪΙΑ
Print
Back To Top